Πολιτική

H ΔΕΗ εκτινάσσει τα «volt» της πολιτικής αντιπαράθεσης


H έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την ΑΜΚ ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, εκτινάσσει τα «volt» της πολιτικής αντιπαράθεσης και δημιουργεί συνθήκες «πόλωσης», ιδίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση. Το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης λαμβάνει, εκτός των αμιγώς πολιτικών-οικονομοτεχνικών διαστάσεων, και ιδεολογικές διαστάσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στη νεοφιλεύθερη και χωρίς φραγμούς «οπτική» της κυβέρνησης και η τελευταία να υποστηρίζει ότι συνθήκες της αγοράς όχι μόνο επέτρεπαν αλλά υπαγόρευαν τρόπον τινά την ΑΜΚ, προκειμένου η ΔΕΗ να βαδίσει στη νέα εποχή.

Στο πεδίο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει από την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ, έχει «ενταχθεί» και η φημολογία περί εσωτερικής πληροφόρησης συγκεκριμένων funds από άτομα του κυβερνητικού περιβάλλοντος. Το θέμα αναδείχθηκε χθες από μερίδα του Τύπου προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, με την κοινή συνισταμένη των γραφόμενων να είναι η οσμή «σκανδάλου» που απορρέει από την ΑΜΚ και τη άρρηκτη σύνδεσή της με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έλαβαν χώρα στο ΧΑ, αποφέροντας τεράστια κέρδη σε funds, μεγαλοεπενδυτές και ζημίες στους μικροεπενδυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στο θέμα, επικαλούμενο τα συγκριμένα δημοσιεύματα, ζητώντας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει και να ελέγξει «ποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση για τη μετοχή της ΔΕΗ και από ποιους».

Στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η διαμάχη που ξεκίνησε εδώ και ημέρες αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο, από αύριο κιόλας, «μεταφερόμενη», μάλιστα στα έδρανα της Βουλής. Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που είχαν καταθέσει προ διμήνου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και θα συζητηθεί αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρέμβει, αναδεικνύοντας το ζήτημα της ΔΕΗ, εν τη παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Οικονομικών.

Τα επιχειρήματα που εκθέτουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η κυβερνητική αιτιολογία-επιχειρηματολογία αναφορικά με την απόφαση για ΑΜΚ αλλά και το τάιμινγκ της επιλογής, έγκειται στους ακόλουθους άξονες: πρώτον η ΑΜΚ αποτελεί το κατάλληλο «εργαλείο» προκειμένου η ΔΕΗ να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα, τα χρήματα, για να προχωρήσει στον ριζικό μετασχηματισμό της, ο οποίος αφορά κυρίως τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το πέρασμα στη νέα εποχή και η αναβάθμιση του προφίλ και των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να γίνει με τους κανόνες της αγοράς. Θυμίζουν, μάλιστα, ότι το ράλι που κατάγραψε η μετοχή της ΔΕΗ στο ΧΑ, το προηγούμενο διάστημα, έπρεπε να κεφαλαιοποιηθεί και μάλιστα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πλειοψηφία των άλλων κομμάτων, μιλούν ούτε λίγο ούτε πολύ για ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας. Υπερτονίζουν ότι η εν λόγω έμμεση ιδιωτικοποίηση λαμβάνει χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης, γεγονός που όπως επισημαίνουν, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα «επιζήμιο» στις τιμές των ενεργειακών τιμολογίων. Σημείο αναφοράς στην επιχειρηματολογία τους, που θα ξεδιπλωθεί και εντός της Βουλής, αποτελεί και η πώληση όλων των ενεργειακών δικτύων της χώρας, σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΔΕΠΑ Υποδομών, 49% ΔΕΔΔΗΕ και έμμεση ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ), για την οποία προφανώς εκφράζουν την αντίθεσή της. Στο «μενού» της πολιτικής αντιπαράθεσης εντάσσεται και η «σπέκουλα» σχετικά με τα κερδοσκοπικά «παιχνίδια» στη μετοχή της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό διακύβευμα και η αντιπαράθεση σε υψηλού τόνους, μόλις ξεκίνησε… Η συνέχεια στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΕΗ