«Απολύτως επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, καθώς, όπως επεσήμανε, υπήρξε, μεταξύ άλλων, κατανόηση για το ότι ο τρόπος που πολιτεύεται η Τουρκία στην περιοχή δε βοηθάει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψη εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό παρουσίασης των θέσεων της ελληνικής πλευράς στον πρόεδρο Τραμπ και στην ηγετική ομάδα των ΗΠΑ. «Και βρήκαμε θετικές δηλώσεις και για την οικονομία, αλλά και ένα ευρύτερο κλίμα», πρόσθεσε.
«Έχουμε μια επίσκεψη απολύτως επιτυχημένη γιατί πέτυχε το στόχο της. Ποιος ήταν ο στόχος της; Η σαφής επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά. Και αυτό φαίνεται», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Σχολιάζοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης καλοδεχούμενη.
«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει, με τον ξεκαθαρο τρόπο, το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας. Εμείς θεωρούμε τις ΗΠΑ φίλη και σύμμαχο χώρα. Έχουμε πετύχει τη διεύρυνση του αποτυπώματός της στην χώρα μας, έχουμε μάλιστα πετύχει την πολύ σημαντική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Χαιρόμαστε που καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής, τη σημαντικότητα του ρόλου της Ελλάδος και είναι διατεθειμένες να έχουν ένα ρόλο στην περιοχή».
Υπογράμμισε πως η Ελλάδα διεξάγει διάλογο με την Τουρκία και αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του γενικού γράμματέα κ. Δεμίρης στην 'Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Πρέπει να σας πω ότι το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν κακό. Οι πρώτες πληροφορίες ήταν ότι η τουρκική τοποθέτηση είχε στοιχεία λογικής».
Σημείωσε δε ότι υπάρχουν διεθνή δικαιοδοτικά όργανα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν Ελλάδα και Τουρκία, αν όμως πρώτα συμφωνήσουν με ποιες παραμέτρους.
«Το θέμα είναι ποια είναι τα πράγματα που λογικά πρέπει να τεθούν υπό δικαιοδοτική κρίση», σημείωσε. «Εγώ λέω απλώς να έρθει η Τουρκία σοβαρά -και ελπίζω στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που ξαναξεκίνησε χθες στην 'Αγκυρα να πάει καλά- αν μπορούμε να θέσουμε τις διαφωνίες μας σε ένα συνυποσχετικό και αν δε μπορούμε να τις λύσουμε μόνοι μας να πάμε να μας τα λύσουν. Εγώ ευχόμαι να μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας».
Πρόσθεσε όμως ότι «εντάσεις και μονομερείς ενέργειες και υπογραφές νεοσουρεαλιστικών συμφωνιών με χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα ούτε στη θάλασσα, όπως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, δε βοηθούν. [...]Ό,τι προσδίδει στην Τουρκία περισσότερο το χαρακτήρα διεθνούς ταραξία, δε τη βοηθάει».
Σχολιάζοντας τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητά αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να μπαίνουν σε κομματική αντιπαράθεση.
«Δε νομίζω ότι θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη στάση. Η MDCA είναι μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε βασισμένοι και σε προηγούμενες συζητήσεις. Θεωρώ ότι τα εθνικά θέματα ξεφεύγουν απ' το πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης. Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρθεί στο ύψος αυτών περιστάσεων».
Τέλος, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας από πλευράς του Ιράν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ζήτησε να του μιλήσει.
«Καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή την συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει», κατέληξε ο κ. Δένδιας.