Την πάγια ελληνική θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη διαχρονικά να προχωρήσει σε μία έντιμη συνεννόηση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο ημερίδας στο ΥΠΕΞ για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα εισέλθει σε ανέντιμο ανατολίτικο παζάρι με την Άγκυρα, ενώ αναφορικά με το θέμα του EastMed που η Άγκυρα φαίνεται να ενοχλείται, υπογράμμισε ότι η συνεννόηση των χωρών που συμμετέχουν δε στρέφεται εναντίον κανενός και είναι ανοιχτή σε νέες συμμετοχές.
Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με την Κύπρο για την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συζητήσει με όλες τις όμορες χώρες για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και θεωρεί ότι η πιο εύκολη διαπραγμάτευση θα είναι με την Κύπρο.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "έχουμε καλέσει την Τουρκία να λύσουμε τις διαφορές μας στο δικαστήριο της Χάγης", ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία καιροφυλακτεί για λάθη για να γίνει συμμέτοχος στην περιοχή.
"Προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ότι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν", επεσήμανε χαρακτηριστικά. "Η άλλη επιλογή θα ήταν η αδράνεια".
Όπως τόνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, "η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη".
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας.