Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει τα δικαιώματα που η UNCLOS της δίνει και δεν τα διαπραγματεύεται με άλλη χώρα


Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει αποστεί από τις πάγιες θέσεις της και ότι διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο in.gr.

Σε ερώτηση αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε βεβαίως και όχι και σκιαγράφησε το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τον πρόσφατο σεισμό στη γείτονα χώρα. «Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα το οποίο, ανεξαρτήτως συνθηκών, δεν επιτρέπει στη γειτονική χώρα απονενοημένα διαβήματα. Πέραν των άλλων όμως, η κατάσταση επί του πεδίου μετά τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία είναι μία κατάσταση διαφορετική» σημείωσε.

Σε τι θα οδηγήσει αυτό το κλίμα μετά τις εκλογές, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει.

Απαντώντας σε ερώτηση για 12 μίλια, είπε πως είναι κάτι που αφορά στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα μας έχει τα δικαιώματα που η UNCLOS της δίνει. «Αυτό είναι. Δεν είναι κάτι το οποίο θα το διαπραγματευτείς με την Τουρκία ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα» διαμήνυσε και σημείωσε: «Και με την Ιταλία όταν συζητήσαμε, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Και με την Αλβανία όταν συζητήσαμε, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Και με την Αίγυπτο όταν συζητήσαμε για αυτό το θέμα, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Η UNCLOS αναφέρει επί λέξει ότι "είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12 μίλια"».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δεχθεί σε κάποια σημεία μικρότερο εύρος των χωρικών της υδάτων και υπογράμμισε με σαφήνεια το τι θα κάνει η Ελλάδα με τα χωρικά της ύδατα, είναι δικό της αποκλειστικό δικαίωμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως δεν θα δίσταζε με κανέναν τρόπο να βάλει την υπογραφή του σε κάτι που θα έλυνε την ελληνοτουρκική διαφορά.

«Με μια διαφορά όμως, ότι αυτό θα υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον και θα είχε αντιστοίχιση με την πάγια ελληνική θέση και στάση, την οποία έχει προσυπογράψει, νομίζω, το πολιτικό σύστημασχεδόν στο σύνολό του. Άλλωστε, αυτό είναι ξεκάθαρο από το τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Οι Συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, είχαν είτε τη στήριξη, είτε - να πω-  την ανοχή, μερικές φορές, σε μερικά άλλα πράγματα, του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος της χώρας και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας» αποσαφήνισε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, διαμήνυσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να βρουν λύση, αλλά επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και όχι σε ένα εξωγενές πλαίσιο αρχών και αξιών που κανείς εκτός από τη μια πλευρά που το εισηγείται δεν αποδέχεται».   

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι ένα καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι ένα κλίμα που διευκολύνει την επίλυση ενός προβλήματος που είναι δυσχερές, του Κυπριακού.

Εν συνεχεία υπερασπίστηκε τη στάση της ανοχής για το ζήτημα του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η στάση της αποχής ήταν μία εποικοδομητική στάση, που βοηθάει το Βελιγράδι, υπηρετεί τις πάγιες ελληνο-σερβικές σχέσεις και βοηθάει και την Πρίστινα, υπό την έννοια ότι της δείχνει ότι αν βοηθήσει, με τη σειρά της, στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ενσωμάτωσης στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι. Πριν με ρωτήσετε γιατί εξεδηλώθη πικρία, οφείλω να πω μάλλον sotto voce από ένα τμήμα του σερβικού πολιτικού συστήματος, αυτό νομίζω ήταν κάτι το αναμενόμενο. Αυτά γίνονται, και αν θέλετε γίνονται και ως μοχλοί πίεσης, τα καταλαβαίνουμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε.   

Αναφερθείς στη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ένα μεγάλο κεκτημένο είναι η μεγάλη αναβάθμιση του επιπέδου των διμερών σχέσεων. «Αυτό δεν νομίζω ότι ωφελεί να το θέσει σε διακινδύνευση οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από οποιοδήποτε κόμμα και αν προέρχεται» επισήμανε.  

Όσον αφορά τη διεύρυνση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα με την αμυντική συμφωνία, σημείωσε πως η υπερδύναμη, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη και μια χώρα που έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και προάγει τις καλές σχέσεις μεταξύ των συμμάχων της. Υπό αυτή την έννοια, προσέθεσε, η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας είναι μια παρουσία την οποία εμείς πρέπει να ευχόμαστε και είναι μια παρουσία που προσθέτει και όχι αφαιρείστο αίσθημα ασφάλειας της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην ανάγκη αλληλοκατανόησης στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. «Το κεκτημένο που αφήνουμε πίσω που είναι και μια παράμετρος επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής, είναι να υπάρχει, αν όχι μια συμφωνία, μια αλληλοκατανόηση στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Είμαστε πολύ λίγοι εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Η περιοχή μας γεννά προβλήματα, γεννά κρίσεις, δεν έχουμε το περιθώριο, την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Και πρέπεινα προσέξουμε τρεις φορές γιατί η μεταξύ μας διχόνοια είναι πάγιο χαρακτηριστικό του DNA της φυλής μας. Αν θέλετε αποδεικνύει τη συνέχειά μας από τα 1.000 τόσα χρόνια προ Χριστού μέχρι σήμερα.Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό. Κάθε φορά που συνέβη οδήγησε σε εθνικές κρίσεις και σε εθνικές τραγωδίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν τον ρώτησαν οι ομόλογοι του αν τον παρακολούθησαν, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι τον ρώτησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και προσέθεσε: «Αλλά το θέμα είναι, μπορεί κάποιος να πιστέψειό τι υφίσταται μηχανισμός ο οποίος θα διανοηθεί να παρακολουθήσει υπουργό Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας; Και μάλιστα μιας χώρας σαν την Ελλάδα που εξ ανάγκης έχει και υπερατλαντικές συνομιλίες; Δεν περνάει από το μυαλό μου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα Κασιδιάρη, είπε ρητά πως δεν μπορεί να υπάρχει νεοναζιστικό μόρφωμα το οποίο να τίθεται με δημοκρατικούς κανόνες υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Είναι επιβλαβές για τη δημοκρατία, όπως υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα ΕΑΝ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως εμπιστεύεται την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και συμπλήρωσε πως θα δούμε την πρακτική τους.

Τέλος,εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και σημείωσε: «Εάν η ελληνική κοινωνία μάς δώσει την εντολή την πρώτη Κυριακή, δύσκολο φαίνεται για να είμαστε ειλικρινείς με την απλή αναλογική, δεν είμαι αιθεροβάμων,καλώς. Εάν όχι νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει την αυτοδυναμία της. Νομίζω αυτή είναι και η απόφαση του αρχηγού του κόμματος, έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ και την εκλογική μας τακτική».  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις