Αγορές

Διάλειμμα αισιοδοξίας στα χρηματιστήρια, +6% οι τράπεζες στο ΧΑ


Ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου κατακρημνίζονται στα χαμηλά 22ετίας λόγω των προβλέψεων για βαθιά παγκόσμια ζήτηση και συρρίκνωση της ζήτησης, στα χρηματιστήρια επικρατεί πρόσκαιρη επίπλαστη ευφορία, καθώς σε πολλές χώρες  τα προστατευτικά μέτρα αίρονται σταδιακά, δημιουργώντας προσδοκίες για επάνοδο σε μία νέα “κανονικότητα”

Θετικό κλίμα και στο ΧΑ, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις σε νέα έκθεση της Morgan Stanley, που εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι φέτος 13,3% - πολύ υψηλότερη  απ' ό,τι  έχει προβλεφθεί σε εκθέσεις άλλων διεθνών οίκων και οργανισμών. Η αγορά βρίσκει στήριγμα στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι μετά τη φετινή ύφεση η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, επιτυγχάνοντας μάλιστα υψηλούς ρυθμούς.

Θετική η επίδραση και από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο DAX καταγράφει άνοδο 2,5%, ο CAC 40 κερδίζει 1,6%, ενώ οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες ενισχύονται κατά 1%-1,8%. Καταλύτης οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, με κινήσεις και πρωτοβουλίες της ΕΚΤ και της Fed, τις οποίες θα ακολουθήσουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Ομως οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν στο προσκήνιο και αποτυπώνονται στην πορεία των τιμών αργού πετρελαίου. Νέα δραματική πτώση σημειώνει σήμερα η τιμή του αμερικανικού Crude WTI, που υποχωρεί κατά 25,7%(!) στα 14,58 δολάρια το βαρέλι. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο θετικό κλίμα δημιουργούν τα μέτρα που ανακοινώνονται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και οι συνεχείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα ακολουθήσουν πακέτα στήριξης για επιμέρους κλάδους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλα κέρδη και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος (45 εκατ. ευρώ, συν 2,4 εκατ. σε πακέτα).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,26% στις 626,16 μονάδες, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας στις 610,76 μονάδες  (+0,72%) και  και υψηλό στις 627,23  (+3,43%).
Ο FTASE25 σημείωσε άνοδο 3,49%, τερματίζοντας στις 1.505,53 μονάδες.
Ο τραπεζικός πήγε  μέχρι +7,50% και κλεισε με κέρδη 6,02% στις 332,90 μονάδες
Με θετικό πρόσημο και αξιόλογα κέρδη όλα τα τραπεζικά χαρτια: Alpha +7%, Attica +6,7%, Εθνική +5,8%, Πειραιώς +5,6%, Eurobank +5,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +7,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5,8%, Coca-Cola +4,5%, ΑΔΜΗΕ +4,2%, Βιοχάλκο +4%, Μυτιληναίος +3,8%, Motor Oil και Lamda +3,7%, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ +2,8%. Στο κόκκινο μόνον η Ελλάκτωρ (-1,9%).

Στα mid caps  ξεχώρισαν τα Πλαστικά Θράκης (+8,8%) που επεκτείνουν τις βιομηχανικές τους δραστηριότητες  στην παραγωγή ιατρικών μασκών. Ακολούθησαν Elton +8,5%, Cenergy +7,8%,  MIG +6,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα