Στο γεωπολιτικό ρίσκο - που έχει αυξηθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας και της κυβέρνησης Τραμπ - σκοντάφτει η υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική, απρόθυμη να αναλάβει δεσμεύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά που έχει επωμισθεί - μέσω ΑΔΜΗΕ - το βάρος υλοποίησης προσπαθεί απλώς να ξεπεράσει τα εμπόδια, χωρίς να είναι βέβαιη ότι θα μπορέσει να φτάσει στον τερματισμό.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του έργου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ενέργειας διέκοψε τις πληρωμές προς την εταιρεία Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο της διασύνδεσης, λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά την ολοκλήρωση του project.
Πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι δεν καταβλήθηκαν τα 70 εκατ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν στη γαλλική εταιρεία έως τις 28 Φεβρουαρίου - άρα το έργο "παγώνει".
Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι χθες αποχώρησε από τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης το ερευνητικό σκάφος Ievoli Relume, που διενεργούσε έρευνες για την πόντιση του καλωδίου.
Διαψεύσεις και διαβεβαιώσεις από Nexans
Η Nexans που έχει αναλάβει την κατασκευή-τοποθέτηση του καλωδίου, έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι έχουν διακοπεί οι εργασίες, λόγω μη καταβολής των συμπεφωνημένων ποσών από τον ΑΔΜΗΕ.
Η Nexans εξέδωσε χθες ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι "οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση, ούτε τις τρέχουσες σχέσεις με τον πελάτη". Η ανάδοχος εταιρεία σημειώνει ότι από την έναρξη του έργου έχει λάβει σημαντικές πληρωμές που επέτρεψαν τη συνέχιση της κατασκευής του καλωδίου. Διαβεβαιώνει δε ότι προτίθεται "να συνεχίσει να εκτελεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου "Great Sea Interconnector" και να λαμβάνει τις αντίστοιχες πληρωμές σύμφωνα με τη σύμβαση και τις πιο πρόσφατες συζητήσεις με τον πελάτη".
Δεν διευκρινίζει πάντως αν πράγματι καταβλήθηκαν τα 70 εκατ. ή εάν υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα