Πολιτική

Δωρεά 1 εκατ. από την Visa Hellas σε 15 οργανισμούς πανελλαδικά


Η χώρα μας περνά μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις. Η Visa Hellas, θέλοντας να υποστηρίξει το δύσκολο έργο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, προσφέρει 1.000.000€ σε 15 οργανισμούς πανελλαδικά.

Για αγορές με κάρτες Visa, θα διατίθεται στους οργανισμούς που αναφέρονται παρακάτω, ποσό δύο λεπτών του ευρώ ανά συναλλαγή και μέχρι του συνολικού ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ.  Η δράση χρηματοδοτείται από την Visa και τις συνεργαζόμενες τράπεζες ( ALPHA BANK”, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, HSBC και Τράπεζα Πειραιώς), χωρίς την επιβάρυνση των κατόχων καρτών ή των εμπόρων.

Οι οργανισμοί που θα υποστηριχθούν είναι

Tο Χαμόγελο του Παιδιού

Παιδικά Χωριά SOS

Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία

Μαζί για το Παιδί

Η Κιβωτός του Κόσμου

Δεσμός

Περπατώ / ΚΕΑΔΑ

Hellenic Hope

Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα

PRAKSIS

Tο Εργαστήρι

Παιδικο χωριό Φίλυρο

Περιοδικό Δρόμου Σχεδία

Μαργαρίτα

Γέφυρα Ζωής


H επιλογή των παραπάνω οργανισμών έγινε μετά από διαμόρφωση συγκεκριμένων κριτηρίων μεταξύ των τραπεζών και της Visa Europe. Οι οργανισμοί στη συνέχεια κατέθεσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων  για έγκριση. Με την υποστήριξη της Visa Hellas, οι δράσεις αυτές θα μπορέσουν να γίνουν πράξη. 

O κ. Λεωνίδας Κασούμης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Visa Hellas, δήλωσε : «Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και στους οργανισμούς που στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη αλλά και στους ίδιους. Ελπίζουμε η συμβολή της Visa Hellas να φέρει χαμόγελα και να καλύψει σημαντικές ανάγκες κάτι που είναι απαραίτητο για μια αξιοπρεπή διαβίωση»

Όπως δήλωσε και ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο : «Η άνευ προηγουμένου κλίμακα αυτής της κρίσης στη χώρα μας απαιτεί έκτακτη απάντηση και όλοι πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας. Είναι καθήκον μας να βοηθάμε αυτούς που το έχουν ανάγκη και να ενισχύουμε το έργο των φιλανθρωπικών οργανισμών που βρίσκονται κοντά στα παιδιά, τους ανέργους, τους άστεγους».

Η VISA πρόκειται να στηρίξει τους εξής Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς:

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ξεκίνησε τις δράσεις του το 1994. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Μετά από κοινωνική έρευνα, προσφέρει στέγη σε κάθε παιδί που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον. Υποστηρίζει παιδιά στα νοσοκομεία και κινητές ιατρικές μονάδες. Διαθέτει τρεις Μονάδες προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά, επίσης οργάνωσε Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά. Ξεκίνησε τη λειτουργία του Χώρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Οργανισμού σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δημιούργησε ειδικά αποστειρωμένο σπίτι για παιδιά με ογκολογικά προβλήματα. Δημιούργησε τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας. Τέλος, λειτουργεί το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά.

Το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS ιδρύθηκε από τον HERMANN GMEINER το 1949 στο Imst, του Τυρόλο στην Αυστρία. Οι πρώτες Οργανώσεις των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα ιδρύθηκαν το 1975. Σήμερα, με την υποστήριξη πολλών χορηγών και συνεργατών, το SOS-KDI έχει αναπτυχθεί προκειμένου να βοηθάει παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αναλαμβάνει δράση για τα παιδιά ως ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση. Οι άνθρωποί του εργάζονται στο πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και προωθούν τα δικαιώματα αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημιουργούν οικογένειες για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, τα βοηθάει να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και συμμετέχουν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων που ανήκουν. Ακόμη, προστατεύονται από κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση και παραμένουν ασφαλή. Τα παιδιά έχουν στέγη, φαγητό, υγειονομική φροντίδα, μόρφωση και σταθερούς συναισθηματικούς δεσμούς. Τα Παιδικά Χωριά SOS δημιουργούν εγκαταστάσεις και προγράμματα πρόληψης, που έχουν στόχο την ενίσχυση οικογενειών για την αποφυγή της εγκατάλειψης των παιδιών. Ενώνουν τις προσπάθειές, με μέλη της κοινότητας για την παροχή εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες. Δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στηρίζει προγράμματα ευαισθητοποίησης και η ενημέρωσης για την εκπαίδευση, τις σχέσεις, την υγεία, την οικογένεια, τον ρατσισμό. Επίσης, στηρίζει το πρόγραμμα προαγωγής της ισότιμης πρόσβασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των αιτούντων άσυλο σε υπηρεσίες υγείας. Παρέχει υποστηρικτικές, συνοδευτικές και νομικές υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους, αλλά και επιστημονικές μελέτες. Τέλος, μεγάλο έργο έχει γίνει από τους Γιατρούς του Κόσμου, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και στήριξη Κέντρων Υγείας σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές που χρήζουν αρωγής στο εξωτερικό.

Η  Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι μια  ομπρέλα δέκα κοινωφελών  σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Μαζί τα δέκα σωματεία προσφέρουν ετησίως συντονισμένες υπηρεσίες και ένα καλύτερο μέλλον περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Τα σωματεία αποτελούνται από τους εξής οργανισμούς: το Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον», η «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών», το Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος», Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, το  Φιλανθρωπικό Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», το Σωματείο «ΠΝΟΗ - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», η εταιρεία «οι Φίλοι της Μέριμνας και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ», η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Μεταξύ των στόχων τους είναι η παροχή και η συνεργασία με οργανώσεις για την υλική, πνευματική, ιατρική και ηθική υποστήριξη σε βρέφη, παιδιά, εφήβους και νέους, η ψυχοκοινωνική στήριξη οικογενειών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και η εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη του έργου της Ένωσης. Στις δράσεις τους συμπεριλαμβάνονται το «Συμβουλευτικό Κέντρο» της Ένωσης, το οποίο απευθύνεται σε κάθε οικογένεια και εκπαιδευτικό παράγοντα, συμπληρώνοντας και διευρύνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν και τηλεφωνικά μέσω της Πανελλαδικής Γραμμής Βοήθειας 115 25. Δημιούργησαν την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τον εφοδιασμό ιδρυμάτων που εξυπηρετούν παιδιά στο νομό Αττικής. Το πρόγραμμα τους «Γίνε κι εσύ κομμάτι της καρδιάς μας», πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Αττικής.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών  που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα, η συνέχεια της Κιβωτού του βασίζεται στη συμμετοχή σε εορταστικές, θεματικές εκδηλώσεις και εορταγορές (bazzar), όπου κάθε πολίτης μπορεί να στηρίξει. Οι εθελοντές της Κιβωτού αριθμούν τους 200, οι οποίοι φροντίζουν ανιδιοτελώς τις βασικές ανάγκες των παιδιών όπως: σίτιση, ένδυση, υπόδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχαγωγία, πολιτισμός, σχολική ένταξη, καθημερινά φροντιστηριακά μαθήματα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, επαγγελματική αποκατάσταση, κοινωνική ένταξη και πνευματική καθοδήγηση.

Ο Δεσμός είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων, δυναμικών ανθρώπων και τους οποίους συνδέει το ειλικρινές όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και η κοινή αντίληψη επαγγελματισμού. Απώτερος κοινός στόχος είναι ο Δεσμός να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης και στην καλλιέργεια της κοινωνικής και ανθρωπιστικής υπευθυνότητας. Ο Δεσμός στοχεύει στην αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος – των περισσευούμενων αγαθών που έχουμε είτε ως εταιρείες, είτε ως ιδιώτες – καθώς και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων ανθρωπιστικών και κοινωνικών αναγκών. Στις δράσεις τους περιλαμβάνεται το  πρόγραμμα “Ο Δεσμός Προσφέρει Ζεστασιά» που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά και έχει σκοπό την προσφορά καυσίμων θέρμανσης πανελλαδικά σε φορείς και σχολεία που αδυνατούν να καλύψουν τη συγκεκριμένη ανάγκη. Το Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» αποσκοπεί στην ενεργοποίηση και παγίωση του αισθήματος της κοινωνικής προσφοράς στους μαθητές 11-15 ετών, μέσω της πραγματοποίησης βιωματικών δράσεων στα σχολεία με βασικούς πυλώνες τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και τον ενεργό πολίτη. Τέλος, προσέφερε ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε 8 σχολεία 3 νησιών της Άγονης Γραμμής, συνεχίζοντας τη στήριξη και την παρουσία του σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας στον τομέα της εκπαίδευσης.


Το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ., - Κ.Ε.Α.Δ.Α.  λειτουργεί ως  κέντρο εκπαίδευσης και υποστήριξης των Α.μεΑ.,  με σκοπό την εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των Α.μεΑ., για ανεξάρτητη διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κατοικίας τους. Παράλληλα, έχουν την δυνατότητα με τη βοήθεια και των νοσηλευτών αλλά και των υπόλοιπων επιστημόνων να δημιουργήσουν το είδος και τον τρόπο της υποστήριξης που είναι κατάλληλη για εκείνους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, γεγονός που  βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους μέσα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης αλλά και στην μετέπειτα προσωπική κατοικία τους. Μέρος της εκπαίδευσης μέσα στο Κέντρο θα αποτελεί και ο χειρισμός αναπηρικού αμαξιδίου, η προσαρμογή του οποίου ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα αποσκοπεί στην αυτονομία του και στην καλύτερη κίνηση του.

Οι διαδικασίες πάνω στις οποίες οι ωφελούμενοι θα εκπαιδεύονται καθημερινά με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού είναι το φαγητό, το ντύσιμο, η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, η κοινωνικοποίηση, η μεταφορά στο κέντρο της πόλης, η ενημέρωση για ασφαλιστική κάλυψη, τα επιδόματα, οι παροχές ΑμεΑ και η εκπαίδευση σε ιατροφαρμακευτικά θέματα. Ακόμα, μέσα στο Κέντρο υπάρχει η  δυνατότητα οι ωφελούμενοι να  μάθουν για το Παραολυμπιακό Κίνημα, για τα Παραολυμπιακά χειμερινά και θερινά αθλήματα τα οποία θα μπορεί να συμμετέχει ο ίδιος αναλόγως με την αναπηρία του. Επίσης, ο κάθε ωφελούμενος εκτός από την μεταφορά του μέσα και έξω από το αυτοκίνητο θα μπορεί να κάνει και κάποια μαθήματα οδήγησης σε ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο. Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης 'ΠΕΡΠΑΤΩ' ιδρύθηκε τo Σεπτέμβρη του 2002 από μία παρέα φίλων ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) φίλων και συγγενών τους. Μέχρι σήμερα μετράει περίπου 300 μέλη με κινητική αναπηρία καθώς επίσης και 150 ενεργούς εθελοντές. Από το 2005 και έπειτα εκπαιδεύει φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης, Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας. Σκοπός ίδρυσης του συλλόγου είναι η συσπείρωση των Α.μεΑ. του Ν. Ροδόπης, η ενημέρωση και η οργάνωση τους, που μέσα από συντονισμένες ενέργειες προσπαθούν, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, να υπάρξει σωστή κοινωνική ένταξη. Ο σύλλογος πέτυχε τον βασικό του στόχο να μετατρέψει την Κομοτηνή, σε σύγχρονη προσπελάσιμη πόλη τώρα στοχεύει για τον υπόλοιπο νομό. Στις δράσεις της συμπεριλαμβάνονται η «Παραολυμπιακή Ημέρα» σε σχολείο, ημερίδες ενημέρωσης, θεατρικά σεμινάρια, και εορταγορές.

Ο οργανισμός Hellenic Hope ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Λονδίνο από φίλους, οι οποίοι ανησύχησαν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.  Η οργάνωση αποτελείται σήμερα από 16 Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο, τη Γενεύη και την Αθήνα που εργάζονται σε εθελοντική βάση. Στηρίζουν τις υπάρχουσες μη-κυβερνητικές οργανώσεις, τις δομές και τους μηχανισμούς αντίδρασης. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά σε κίνδυνο στην Ελλάδα να επιβιώσουν, προσφέροντάς τους τα βασικά, όπως τρόφιμα, φάρμακα, είδη ένδυσης, καθώς και συναισθηματική και εκπαιδευτική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αλλαγές γύρω τους και να αναπτυχθούν. Η Hellenic Hope έχει δεσμευθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να στηρίξει τις οργανώσεις στην Ελλάδα που εργάζονται με παιδιά, να προωθήσει την ευαισθητοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης στα παιδιά και να εμπνεύσει τη διεθνή κοινότητα για την ενεργό συμμετοχή στις προσπάθειές της. Το 2014, μαζί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές από πολύ μειονεκτικά περιβάλλοντα να έχουν πρόσβαση σε κορυφαίες εκπαιδευτικές και τις εμπορικές δραστηριότητες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το 2015, η Hellenic Hope χορήγησε 6 μαθητές να παρακολουθήσουν το εξαιρετικό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια για ταλαντούχους νέους. Το 2015, είναι σε συνεργασία με την οργάνωση SOS-Ελίζα για να διασφαλιστεί η προστασία 95 ευάλωτων παιδιών. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών.

Η «ΜΕΛΙΣΣΑ» είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με αντικείμενο την παιδική προστασία για κορίτσια. Εποπτεύεται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης και επιχορηγείται κατά ένα μικρό ποσοστό από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρωταρχική αποστολή της είναι να δημιουργήσει σπιτικό για όλα τα παιδιά που της το ζητούν. Αυτά να νιώσουν ότι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια, ώστε να παρακινηθούν να είναι ενεργά μέλη στην κοινή ζωή μέσα στη Στέγη.   Η «ΜΕΛΙΣΣΑ» εξασφαλίζει την υλική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την επαγγελματική τους κατάρτιση και την πνευματική τους καλλιέργεια. Τα κορίτσια παρακολουθούν τα δημόσια σχολεία ανάλογα με την ηλικία τους και τους παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία όποτε την χρειάζονται. Προσφέρουν όχι μόνο ηθική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη ώστε τα προβλήματα που ανακύπτουν να βρίσκουν πιο γρήγορα τη λύση τους, να προωθείται η διαδικασία επανασύνδεσης με την οικογένεια, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, ή να προωθείται η αναδοχή προκειμένου να μεγαλώσουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Το όραμα τους είναι να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε παιδική φωνή που ζητά βοήθεια, να δημιουργήσουν νέο οικογενειακό περιβάλλον που θα προσφέρει στα παιδιά ασφάλεια και σεβασμό, να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους, να προωθήσουν τον εθελοντισμό σε όλους τους τομείς και να ενισχύσουν τον θεσμό της αυτόνομης διαβίωσης μετά την ενηλικίωση.

Η PRAKSIS είναι μια ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει σαν κύριο στόχο το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Κύριος στόχος της είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Τα προγράμματα της PRAKSIS λειτουργούν από το Νοέμβριο του 1996, προγράμματα που εδώ και 18 χρόνια προσφέρουν βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως από φύλλο, χρώμα, εθνικότητα, φυλή, πολιτική ή θρησκευτική κατεύθυνση και σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι ωφελούμενοί είναι Έλληνες άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, οικονομικοί μετανάστες, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), εκδιδόμενα άτομα, παιδιά του δρόμου, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, roma, οροθετικοί (HIV/AIDS)/ PLWA, πάσχοντες σε ηπατίτιδα Β, C, msm (men having sex with men), κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, ελληνικές οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση εξαιτίας της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Αντικείμενο της PRAKSIS αποτελούν ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης, καθώς και καμπανιών ενημέρωσης για ποικίλα ζητήματα, όπως ΣΜΝ, Ηπατίτιδες, AIDS/ HIV. Η PRAKSIS βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, σε 24ωρη βάση κοντά στους πρόσφυγες, παρέχοντας επισιτιστική βοήθεια και ιατρική φροντίδα στους μετακινούμενους πληθυσμούς. Η PRAKSIS έχει ποικίλα προγράμματα στο ιστορικό της μεταξύ άλλων η προστασία ευάλωτων ανηλίκων, στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, και στην παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών παιδιών σε κίνηση.


Το Κέντρο κοινωνικής φροντίδας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ - Λίλιαν Βουδούρη» παρέχει τις υπηρεσίες του σε 100 νέους και νέες με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση άνω των 17 ετών εδώ και 25 χρόνια. Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 08. 00 έως τις 16.00 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων ως χώρος κατάρτισης και απασχόλησης. Παράλληλα ενισχύει κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, παρέχει ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, και καλλιεργεί συνήθειες καθημερινής ζωής, (υγιεινή – καθαριότητα – αυτοεξυπηρέτηση κτλ.) και προετοιμάζει τους ωφελούμενους για ένα μέλλον με όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία. Ο Σύλλογος ανταποκρινόμενος στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των νέων που εξυπηρετεί (άτομα με νοητική υστέρηση) θέτει σε άμεση προτεραιότητα των στόχων του την ίδρυση και λειτουργία τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ). Κάθε μια από τις στέγες υποστηριζόμενης Διαβίωσης φιλοξενεί 9 διαμένοντες υπό την επίβλεψη ειδικών φροντιστών και μιας υποστηρικτικής ομάδας που αποτελείται από ιατρό, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό. Σκοπός όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός οικογενειακού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους διαμένοντες. Επίσης, το "Εργαστήρι" από το 1997 έως σήμερα, διοργανώνει κάθε χρόνο το "ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αθήνας για τα άτομα με νοητική υστέρηση. Διοργανώνει κατά τη διάρκεια του έτους ποικίλες εκδηλώσεις, όπως επιδείξεις μόδας, galas, bazaars, θεατρικές παραστάσεις. Με την ευγενή συμμετοχή και τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεατρικών επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.  Είναι ανεξάρτητο από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς,  δεν  έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου βρίσκεται το πρώτο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό». Σκοπός του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» είναι η μόνιμη και μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών στη βάση της Ελληνο-ορθόδοξης  Παράδοσης και των αρχών της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας. Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» επιδιώκει να προσφέρει τους βασικούς όρους της οικογενειακής ζωής σε παιδιά των οποίων οι γονείς είτε δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η ψυχονοητική ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη των παιδιών που έχουν χάσει την στήριξη αυτή και που είναι απαραίτητη για να ενταχθούν ως αυτόνομα και ολοκληρωμένα μέλη στην Ελληνική κοινωνία και ακολούθως στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες. Το περιοδικό δρόμου "σχεδία" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους δρόμους της Αθήνας στις 27 Φεβρουαρίου 2013 και κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα. Η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου,  όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Η «σχεδία» δεν είναι επαιτεία. Κάθε πωλητής από τη στιγμή που ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών της «σχεδίας» θα του δοθούν δωρεάν δέκα (10) αντίτυπα. Είναι το αρχικό του κεφάλαιο. Όταν πουλήσει αυτά τα δέκα αντίτυπα μπορεί να χρησιμοποιήσει το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά άλλων, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας (αξία εξωφύλλου). Με άλλα λόγια, ως πωλητής αγοράζει το περιοδικό 1,50 ευρώ και το πουλάει 3,00 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος/αναγνώστης με τα 3,00 ευρώ αγοράζει ένα προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1979 έγιναν τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Η Ιωάννα Τσοκοπούλου, μητέρα παιδιού με σύνδρομο Down, έταξε σκοπό της ζωής της να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το παιδί της και μαζί τα παιδιά με νοητική υστέρηση, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη κοινωνία.

«Το όνομα ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» είχε πάρει τη θέση του από την ώρα που η ιδρύτρια άκουσε το όνομα της κόρης της Νέλλης Ζελιώτη – Γιαννοπούλου. Η Νέλλη είχε χάσει το μονάκριβο παιδί της, τη Μαργαρίτα, δεκαοχτώ χρονών. Οι βασικοί στόχοι της εκπαίδευσης των νέων στο «Μαργαρίτα» αφορούν στη γνωριμία μεταξύ τους, την εξοικείωσή τους  με το περιβάλλον και τους ρυθμούς του «Μαργαρίτα», τη σταδιακή ενσωμάτωσή  τους, την οργάνωση της συμπεριφοράς τους, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και κοινωνικών δεξιοτήτων, την άσκηση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής αλλά και σε δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική κατάρτιση (λ.χ. συνέπεια, υπευθυνότητα, ομαδικό πνεύμα, κλπ). Στη συνέχεια, οι νέοι και οι νέες  φοιτούν – ανάλογα με τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους – σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω εργαστήρια: Κηπουρική, Εργοτεχνία, Γραφειακή Στήριξη / Κλητήρες, Εστίαση. Από το 1985 το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ παρέχει υπηρεσίες Επαγγελματικής Απασχόλησης Ενηλίκων σε εργαστήρια. Οι Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, αποτελούνται από ψυχίατρο, ψυχολόγο και κοινωνικούς λειτουργούς και πλαισιώνουν τις ειδικές ανάγκες των νέων του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Οι ωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με Αθλητικές, Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες. Τέλος, για την στήριξη του Εργαστηρίου διοργανώνονται εκδηλώσεις, ημερίδες και party.

Η «ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» ιδρύθηκε 3 Δεκεμβρίου του 2012 από άτομα που είτε έχουν Α.μ.ε.Α. στην οικογένειά τους είτε είναι φιλικά προσκείμενοι με περισσεύματα αγάπης για αυτούς τους καθημερινούς μικρούς ήρωες . Η ίδρυση της «Γέφυρας Ζωής» ήταν η επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά και τους εφήβους με ειδικές ικανότητες. Οι στόχοι τους είναι η βελτίωση της ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών και εφήβων με ειδικές ικανότητες. Διεκδικούν ουσιαστική παρουσία και δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα της ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών και εφήβων με ειδικές ικανότητες. Υλοποίησαν έναν από τούς στόχους τους, την εύρεση στέγης για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς παιδιά και έφηβοι με ειδικές ικανότητες. Στις βασικές επιδιώξεις τους περιλαμβάνονται θεσμικό πλαίσιο για τα παιδιά και τους εφήβους με ειδικές ικανότητες, εκπαίδευση με ειδικά τμήματα, λειτουργία ιδιόκτητου κέντρου αυτόνομης διαβίωσης για εφήβους με ειδικές ικανότητες, φροντίδα εφήβων με ειδικές ικανότητες, ψυχολογική στήριξη των οικογενειών τους, σαφής, ειλικρινής ενημέρωση, κοινωνική φροντίδα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Για την συνέχεια και ανάπτυξη της «Γέφυρας Ζωής» διοργανώνονται φεστιβάλ, happening και ποικίλες εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις