Πολιτική

Δυο βόμβες από Ρέκλινγκ για Ελλάδα και ΔΝΤ


 Παρέμβαση με ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική βαρύτητα επιχείρησε την ημέρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο Κλάους Ρέκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του απαντά τόσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όσο και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ σκιαγραφεί την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι για να παραμείνει το ΔΝΤ θα πρέπει να δράσει παράλληλα με τον ESM, θέση που δεν είχε διατυπωθεί δημοσίως μέχρι σήμερα. Δηλαδή αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο πλαίσιο του κουαρτέτου και αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με παράλληλο υποβιβασμό του Ταμείου.

Ο ισχυρός άνδρας του ESM αναφερόμενος στην πρόοδο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι αυτή είναι σημαντική, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αναντιστοιχία με τις συμφωνίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο καθώς και με τις εκθέσεις του ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας παράλληλο σχεδιασμό ικανό να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις και την πολιτική σταθερότητα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο», σημειώνει στην ιαπωνική Yomiuri Shimbun ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας: «μερικοί σημαντικοί διεθνείς θεσμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιχειρούν να μετρήσουν την πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Όλοι συμφωνούν ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με άλλη χώρα. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι πλέον καλά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ξεκίνησε την προσαρμογή από πολύ χαμηλό επίπεδο», επισημαίνει ο επικεφαλής του ESM.

Όπως λέει: «είναι ενθαρρυντικό όμως ότι υπήρξε πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επίσης η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά. και ο βασικός λόγος ήταν η μείωση των μισθών, απολαβών και συντάξεων κατά 30% ως 40% σε όρους ονομαστικούς. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί γιατί το σημείο έναρξης της προσαρμογής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Επομένως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Ελλάδα έχει άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος χρηματοδότησης από το ESM».

Για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει: «σήμερα σημαντικά ζητήματα συζητούνται στην Ελλάδα, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ο προϋπολογισμός για το 2017 και το 2018 αν και έχουμε συμφωνήσει στους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Αυτό συμβαίνει τώρα και είναι κάτι δύσκολο. Όμως είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νέα του εντολή για μεταρρυθμίσεις».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις