Επιμένουν να προβάλουν τη μισή αλήθεια όσοι μιλούν για τα «θαύματα» Ιρλανδίας και Ισπανίας μιλώντας μόνο για τις δημοσιονομικές τους επιδόσεις και αποκρύπτοντας τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ζει ο κόσμος. Και τις προβάλουν ως πρότυπα και για την Ελλάδα αποφεύγοντας να αναφερθούν στα προβλήματα που έχουν οι πολίτες και πως θα ξεπερασθούν.
Η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες που έχουν κατά καιρούς δεχθεί τον έπαινο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και όχι μόνο- για την πορεία που διέγραψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και για τις σωστές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει.
Η Ιρλανδία εξήλθε από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013 και η Ισπανία ένα μήνα αργότερα, χωρίς ωστόσο να αποσυρθούν τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας και με τους πολιτικούς να ζητούν υπομονή και νέες θυσίες από τους λαούς για το καλό της ανάπτυξης. Ο κ. Σόιμπλε πρόβαλε την Ισπανία «ως ένα καλό παράδειγμα» για την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, κρίνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την ίδια πολιτική λιτότητας.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι η χώρα του θα αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2015, όταν θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία τον επόμενο μήνα, εν μέσω προσδοκιών ότι η «πάλαι ποτέ κέλτικη τίγρη» θα καταγράψει και πάλι φέτος την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και εδώ ακριβώς έγκειται το «παράδοξο» της ιρλανδικής ανάκαμψης, που εξακολουθεί να έχει «σκοτεινές πλευρές» με πρώτη και καλύτερη την αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών και την έκρηξη των «κόκκινων» δανείων.
Πολλοί Ιρλανδοί δεν έχουν αισθανθεί τη διαφημιζόμενη ανάκαμψη και χάνουν τα σπίτια τους βουτηγμένοι στην ανέχεια και στη φτώχεια, όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει η Deutsche Welle. Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκκενώνονται έως και 50 κατοικίες την ημέρα σε ορισμένες πόλεις, μία πραγματικότητα που αγνοείται συχνά, όταν γίνεται λόγος για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τα τρία τέταρτα της ιρλανδικής ανάπτυξης αποκλειστικά σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και στη φορολογική βελτιστοποίηση, καθώς ο αριθμός των εξώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Η οικονομία, λοιπόν, είναι και θέμα ψυχολογίας και για να υπάρξει πραγματική βελτίωση πρέπει όλοι οι πολίτες να νιώσουν ότι η κρίση είναι πλέον πίσω τους, γεγονός που προϋποθέτει βελτίωση εισοδημάτων, επιστροφή στην εργασία και αποκατάσταση εμπιστοσύνης...
TECHin
Γιατί η Google ποντάρει ($δισ.) στην ψηφιακή μετάβαση της Αφρικής
Η Google φιλοδοξεί να μετατρέψει την υποσαχάρια Αφρική σε κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, την εκπαίδευση στην ...