Μέτρα που αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης για την επιτήρηση της διάβρωσης των ακτών λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της υλοποίησης ενός σχεδίου ολοκληρωμένων στρατηγικών αειφόρου διαχείρισης
Τα μέτρα αυτά, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντάσσονται στο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την πρόληψη, αλλά και την διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Μάλιστα, στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες της πολιτικής προστασίας, αλλά και των συστημάτων διαχείρισης καταστροφών των υποδομών.
Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία διαχείρισης «Ειδικού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα», τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν επενδύσεις σε νέα ή αναβαθμισμένα συστήματα παρακολούθησης, ετοιμότητας, προειδοποίησης και ανταπόκρισης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκινά μέσω της ειδικής υπηρεσίας, με τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται να ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ, ενώ ο πληθυσμός που αναμένεται να ωφεληθεί από αντιπλημμυρικά μέτρα φθάνει τα 430.000 άτομα.
Παράλληλα, τα μέτρα εντάσσονται στις δράσεις που αφορούν τις επενδύσεις σε έργα προστασίας ακτών της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι εναρμονισμένα με το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, καθώς και τα εγκεκριμένα πορίσματα των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός εκτεταμένου δικτύου παρακολούθησης γεωφυσικών δεικτών, καθώς και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.
Οι μελέτες αυτές θα αφορούν την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης διάβρωσης ακτών, την εκτίμηση και τον προσδιορισμό κινδύνου κατολισθήσεων, καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών από κατολισθητικά φαινόμενα.
Τα δεδομένα που θα παραχθούν, θα μεταφέρονται στον κεντρικό κόμβο συλλογής δεδομένων που θα αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.
Το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης θα περιλαμβάνει:
• Τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου παραμέτρων διάβρωσης, ενός κόμβου συλλογής και διάχυσης εξειδικευμένων δεδομένων παρατήρησης γης στην παράκτια ζώνη
•Την συλλογή εξειδικευμένων γεω-χωρικών δεδομένων στην παράκτια ζώνη
•Την παραμετροποίηση των φυσικών διαδικασιών διάβρωσης, με σκοπό την δημιουργία μοντέλου εντοπισμού ζωνών υψηλού κινδύνου παράκτιας διάβρωσης
•Την δημιουργία ψηφιακών χαρτών αξιολόγησης κινδύνου διάβρωσης υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής
•Την σύνθεση αποτελεσμάτων για τη δημιουργία στρατηγικής σχεδιασμού και διαχείρισης του παράκτιου χώρου της περιοχής
•Την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης
Για τη λειτουργία του παραπάνω συστήματος θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες για την αξιοποίηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, καθώς και μηχανισμοί τεχνητής νοημοσύνης, μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, για την πρόγνωση των επιπτώσεών της κλιματικής αλλαγής σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η ανθεκτικότητα των φραγμάτων
Εκτός όμως από τα μέτρα για την παράκτια ζώνη, προγραμματίζονται, σύμφωνα με απόφαση της περιφερειακής επιτροπής, την οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παρεμβάσεις για την εκτίμηση της τρωτότητας και της ανθεκτικότητας φραγμάτων που λειτουργούν στην Δυτική Ελλάδα, έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και όλες οι Περιφέρειες ως κύριοι των έργων ή φορείς λειτουργίας των φραγμάτων, έχει την ευθύνη για τις εξής ενέργειες όσον αφορά τα φράγματα:
• Την επικαιροποίηση της μελέτης θραύσης φράγματος και διόδευσης πλημμυρικού κύματος
• Την επικαιροποίηση του φακέλου φράγματος ο οποίος περιλαμβάνει το μητρώο του φράγματος, το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης, το σχέδιο παρακολούθησης κ.α
• Την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων
Οι παρεμβάσεις αφορούν το φράγμα Πηνειού στην Ηλεία, μέσω μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του φράγματος, το φράγμα Αλφειού, επίσης στην Ηλεία, με την σύνταξη πλήρους φακέλου, διότι δεν υπάρχουν παλαιότερα στοιχεία και το φράγμα Ντασκά στην Αχαΐα, μέσω της επικαιροποίησης στοιχείων του υφιστάμενου φακέλου, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προδιαγραφές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ