Επιχειρήσεις

ΕΕ καλεί Μυτιληναίο για σπάνια μέταλλα - Θα καλύψει το κενό της Κίνας


Αφού κατόρθωσε να πείσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εντάξει το αλουμίνιο και τον βωξίτη "στις κρίσιμες πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση", ο Mytilineos καλείται τώρα από την ΕΕ να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης υλικών απαραίτητων στην κατασκευή μικροτσίπς, οπτικών ινών και φωτοβολταϊκών κυττάρων.

  Η ΕΕ κάλεσε επειγόντως τις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να διερευνήσουν τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου και γερμανίου, ως παραπροϊόντων της βασικής τους δραστηριότητας. Επείγουσα ειδική πρόσκληση απηύθυνε στον ελληνικό μεταλλουργικό όμιλο, που είναι σε θέση να παράγει τα συγκεκριμένα μέταλλα, εφ' όσον πραγματοποιήσει ορισμένες επενδύσεις στο συγκρότημα επεξεργασίας βωξίτη και παραγωγής αλουμίνας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Το πρόβλημα ανέκυψε μετά την απόφαση της Κίνας να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, ως αντίποινα σε εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλαν σε βάρος της οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων θα πρακαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή μικροτσίπς από χώρες της Δύσης και θα εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές τους.

Η ΕΕ προμηθεύεται από την Κίνα το 71% του γαλλίου που χρησιμοποιεί και το 45% του γερμανίου. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει εναλλακτικές πηγές προμήθειες, καθώς ελάχιστες εταιρείες εκτός Κίνας μπορούν να παράγουν γάλλιο και γερμάνιο υψηλής καθαρότητας.

Οι ελπίδες για  την αντιμετώπιση του προβλήματος εναποτίθενται στον Μυτιληναίο, επειδή οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου έχουν διακόψει τη λειτουργία των εργοστασιακών μονάδων τους, λόγω  χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

 Ο ελληνικός όμιλος αναμένει τώρα από την κυβέρνηση και την ΕΕ μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της και πρόσθετα κίνητρα για να επενδύσει στη νέα δραστηριότητα παραγωγής γαλλίου.

«Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας όσον αφορά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Νίκος Κεραμίδας, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Mytilineos, αρμόδιος για θέματα ΕΕ

Η Eurometaux, ο σύνδεσμος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μη σιδηρούχων μετάλλων, επιβεβαίωσε ότι πολλές εταιρείες εξετάζουν πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η παραγωγή γερμανίου και γαλλίου. Προειδοποίησε όμως ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής» και υπενθύμισε ότι πέρυσι η ΕΕ "πανικοβλήθηκε" από τη μείωση των κινεζικών εξαγωγών μαγνησίου και προσπάθησε να ενισχύσει την παραγωγή στις χώρες-μέλη της.

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο. Δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα στο γεωπολιτικό προσκήνιο», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος των ευρωπαίκών μεταλλουργικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα