TECHin

ΕΕ: Πρωτόκολλο Κρίσης κατά της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο


Η ανάπτυξη ενός Πρωτοκόλλου Κρίσης της ΕΕ (EU Crisis Protocol), που αποτελεί απάντηση στην καταπολέμηση της διάδοσης του τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, αποτέλεσε το θέμα της πέμπτης υπουργικής διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ, εταιρείες του διαδικτύου και η Europol.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ συζητήθηκε, επίσης, η συνολική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απομάκρυνση του περιεχομένου της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο από την προηγούμενη συνεδρίαση του Φόρουμ, τον Δεκέμβριο του 2018.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το Φόρουμ αυτό αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ κατά του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αισθάνομαι περήφανος που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου δημιουργήσαμε αυτό το Φόρουμ, που αποτελεί πλέον μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία οδήγησε σε συγκεκριμένες δράσεις και έφερε αποτελέσματα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαδικτύου και κυβερνήσεων ή αρχών επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε ότι το 2015 «δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αναφορών τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω της Europol (EU Internet Referral Unit). Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο 107.212 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου. Tο 2016 ανακοινώσαμε σε αυτό εδώ το Φόρουμ τη βάση δεδομένων για το τρομοκρατικό περιεχόμενο (database of hashes), ώστε να κάνει τις αφαιρέσεις του τρομοκρατικού περιεχομένου μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Σήμερα, στη βάση δεδομένων βρίσκονται 200.000 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Facebook, η Google και το Twitter αφαιρούν περίπου το 99% του τρομοκρατικού διαδικτυακού περιεχομένου. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, «οι εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη για την ταυτοποίηση και την αφαίρεση του περιεχομένου στο διαδίκτυο, κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτέλεσε το παράδειγμα πολλών άλλων επιτυχιών, όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GIFCT)».

«Τα όσα έχουμε πετύχει στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ δείχνουν τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα για την προστασία των πολιτών μας. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, προκειμένου να εμποδίσουμε συλλογικά τη διάδοση του περιεχομένου της τρομοκρατίας σε όλες τις πλατφόρμες», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, χθες συζητήθηκαν στο Φόρουμ -για πρώτη φορά- το ζήτημα της καταπολέμησης του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και των εταιρειών του διαδικτύου για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις