TECHin

Εφαρμογή προπόνησης για κινητά από δεινούς "επιχειρηματίες"... σχολικής ηλικίας


Είναι παιδιά σχολικής ηλικίας και με όχημα τη Robot Birds, όχι μόνο έχουν εξασφαλίσει διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά οι καινοτόμες ιδέες τους έχουν ήδη μαγνητίσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, γιατρών και πανεπιστημιακών, οι οποίοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό τους. Μάλιστα, η εννεαμελής ομάδα της Robot Birds, που μέχρι το 2017 ήταν άγνωστοι μεταξύ τους και σήμερα «προπονείται» για περισσότερες από δέκα ώρες καθημερινά στην κουζίνα ενός σπιτιού, βρίσκεται σε γραμμή αφετηρίας για τη δημιουργία της δικής της start up εταιρείας, ενώ έχει βρει θετική ανταπόκριση και στην προοπτική να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ της ελληνική εταιρεία.

Το πρότζεκτ αφορά αφορά τη δημιουργία εφαρμογής προπόνησης για κινητά τηλέφωνα, που δίνει κίνητρο στους εφήβους να είναι περισσότερο φυσικά ενεργοί μέσω της μεθόδου gamification και των STEM, και μ' αυτό η ομάδα της Robot Birds διαγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας, το FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021. Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν 200 κορυφαίες ομάδες από 110 χώρες, εκ των οποίων οι 15 από την Ελλάδα, διεξήχθη σε υβριδική μορφή από 24- 27 Ιουνίου.

Το app που κάνει τη γυμναστική… παιχνίδι

«Μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάσει τη λύση μας, τη Robot Birds Training Program (RBTP), σε πάνω από 500 εφήβους και η ιδέα μας "αγκαλιάστηκε" από εταιρείες και οργανισμούς», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη Robot Birds. «Σκοπός πλέον», πρόσθεσε, «δεν θα είναι μόνο με τη συγκεκριμένη εφαρμογή να ενεργοποιηθούν οι έφηβοι, αλλά να βοηθηθούν και οργανισμοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί στο να αντλήσουν δεδομένα για τις έρευνες που κάνουν σχετικά με τη σχέση των εφήβων με τη γυμναστική».

«Το πρόβλημα που εντοπίσαμε και ερευνήσαμε είναι ότι οι έφηβοι παγκοσμίως δεν έχουν επαρκή φυσική δραστηριότητα και κάνουν -κατά κύριο λόγο- καθιστική ζωή, κυρίως λόγω του βεβαρημένου προγράμματός τους καθημερινά (σχολείο, φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες)», επισήμανε ο μαθητής Α' Λυκείου Ηλίας Ευαγγέλου, εξηγώντας ότι κατά την έρευνα αντλήθηκαν στοιχεία από διεθνείς έρευνες πανεπιστημίων και οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ η ομάδα συνεργάστηκε με ειδικούς, όπως καθηγητές πανεπιστημίων, γιατρούς, γυμναστές, προπονητές και αθλητές.

Αφού απέδειξαν το ...πρόβλημα, η ομάδα της Robot Birds με τη μέθοδο Lean Startup, προσδιόρισε την εφαρμοσιμότητα και βιωσιμότητα της ιδέας της και έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο business plan, καθώς και marketing plan. «Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ιδέας ακολουθήσαμε τα βήματα της μεθόδου App Design και μας βοήθησε πάρα πολύ, ότι σε κάθε στάδιο κάναμε επαναλαμβανόμενους ελέγχους και συνεργαστήκαμε με επαγγελματίες και εταιρείες. Για τις μεθόδους μάθαμε από σεμινάριο και εργαστήρια που παρακολουθήσαμε διαδικτυακά κατά την περίοδο της καραντίνας», τόνισε ο μαθητής Α' Λυκείου Γαβριήλ Ιωαννίδης.

Ποιοι είναι οι Robot Birds: To όραμα, η αποστολή και η υπόσχεση τους

Η Robot Birds -«Robot, από την αγάπη μας για τη ρομποτική και Birds γιατί δουλεύουμε όλοι μαζί, όπως τα πουλιά πετάνε όλα μαζί», όπως είπε ο μαθητής Α' Λυκείου Κωνσταντής Χρόνης- είναι μια ανεξάρτητη ομάδα μαθητών. Οκτώ φίλοι, μαθητές από Β' Γυμνασίου έως και Α' Λυκείου, που προπονούνται μόνοι τους σε ένα σπίτι στον Πειραιά. Τα παιδιά πάνε σε διαφορετικά σχολεία και μένουν σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής και τους ενώνει η αγάπη τους και το μεράκι τους για τη ρομποτική, τον προγραμματισμό, την τεχνολογία και τις επιστήμες.

Δεν έχουν προπονητή, αλλά φέτος ανέλαβε ως μέντορας της ομάδας η Εμμανουέλα Σταμέλου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, που ωστόσο δεν μπορεί φέτος να συμμετέχει ως μέλος στον διαγωνισμό, αφού δίνει πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις. Τα μέλη της ομάδας είναι οι: μέντορας, Εμμανουέλα Σταμέλου, μαθητές Α' Λυκείου, Αιγέας Πολιτόπουλος, Γαβριήλ Ιωαννίδης, Ιωάννης Δημόπουλος, Ηλίας Ευαγγέλου, Κωνσταντής Χρόνης και Πρωταγόρας Κατσιμίχας, ο μαθητής Β' Γυμνασίου, Σάββας Δράκος και ο μαθητής Γ' Γυμνασίου, Ιάσονας - Λεωνίδας Γκότσης.

«Θέλουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δείξουμε σε όλους ότι η ρομποτική, ο προγραμματισμός, οι επιστήμες δεν είναι για τους "σπασίκλες" και δεν είναι μόνο για τα αγόρια», τόνισαν τα μέλη της ομάδας επισημαίνοντας ότι αποστολή της είναι «να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γνωρίσουν όσο περισσότερα παιδιά τη ρομποτική». Κι επειδή αναγνωρίζουν ότι για να φτάσουν εδώ που έφτασαν, κάποιοι άνθρωποι με πολύ μεράκι κι αγάπη δουλεύουν εθελοντικά δίπλα τους, η ομάδα της Robot Birds υπόσχεται ότι μελλοντικά θα βοηθήσει, ώστε τις ίδιες ευκαιρίες να έχουν κι άλλα παιδιά. Έτσι, από τη νέα σεζόν θα είναι όλοι τους εθελοντές!

Είπαν για τη Robot Birds...

«Η ομάδα των Robot Birds εργάστηκε με ωριμότητα και επαγγελματισμό που σπάνια βλέπει κανείς σε παιδιά σχολικής ηλικίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είναι ενθαρρυντικό, αλλά και κρίσιμο για το μέλλον της Ελλάδας να βλέπεις παιδιά αυτής της ηλικίας να καινοτομούν. Η σύνθεση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και wearables που επιχειρούν τα παιδιά μας, δίνει σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπoλογιστών στο Virginia Tech, Δημήτριος. Σ. Νικολόπουλος.

«Τα Robot Birds ήταν για εμένα μία αποκάλυψη. Η επαγγελματική ηθική είναι κι αυτό που τους ξεχώρισε για εμένα καθώς αφιέρωσαν ποιοτικό χρόνο, που σίγουρα δεν τους περίσσευε, για να κατανοήσουν έννοιες και να εφαρμόσουν μεθόδους της σύγχρονης διοίκησης που ακόμα και άτομα με εμπειρία στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων δεν κατέχουν πλήρως», δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στράτος Μπαλούτσος, διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Αθηνών.

«Συνήθως, τα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν υπέροχες ιδέες, ωστόσο δεν τα καταφέρνουν να τα ερευνήσουν σε βάθος, ούτε τα αναπτύσσουν τόσο επαγγελματικά όσο μάλλον χειρίζονται το επιχειρηματικό σχέδιο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την εξαιρετική, λεπτομερή, και διεξοδική δουλειά τους», δήλωσε ο μηχανολόγος μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Icon Platforms, Νικόλαος Σκαρπέτης.

«Είναι αξιοσημείωτη η ψηφιακή ωριμότητα, οι γνώσεις και οι πολυσχιδείς τους δεξιότητες, καθώς και η αναλυτική τους ικανότητα και η κριτική τους στάση απέναντι στις ψηφιακές μας συνήθειες, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις συζητήσεις μας. Είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο εκκολαπτόμενοι μηχανικοί να έχουν τόσο βαθιά επίγνωση, όχι μόνο των νομικών, αλλά και των ηθικών διαστάσεων της τεχνολογίας, και να μη συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο παρά με λύσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο, και στη βάση τους το σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του», δήλωσε η υποψήφια διδάκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Turku στη Φιλανδία, Βασιλική Κονιάκου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα