Σε μια εποχή παγκόσμιας υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, η πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, η αύξηση της εμπιστοσύνης τους στα συστήματα ελέγχου και η ευαισθητοποίησή τους ώστε να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν καθίστανται πιο αναγκαία από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ υλοποιούν για τρίτη χρονιά την επικοινωνιακή εκστρατεία #EUChooseSafeFood που συνδέει την επιστήμη με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ στηρίζει την εκστρατεία με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων. «Το κυρίαρχο μήνυμα της εκστρατείας EU Choose Safe Food, είναι διαχρονικό: η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος ελέγχων το οποίο βασίζεται στην επιστήμη. Σκοπός της καμπάνιας είναι να πληροφορήσει τους καταναλωτές για αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, στοχεύοντας στην αύξηση της εμπιστοσύνης τους στα συστήματα ελέγχου και στην ευαισθητοποίησή τους ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές» σημειώνει ο κ. Ζαμπέλας.
Εστιάζοντας στις προτεραιότητες του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διασφάλισης της διακίνησης ασφαλών τροφίμων στην αγορά, ο κ. Ζαμπέλας μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αναλύει το πλέγμα δράσεων σε αυτή τη κατεύθυνση και επισημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η βελτίωση της συνεργασίας με όλους τους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται στον έλεγχο των τροφίμων για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχων της χώρας. Ειδική αναφορά κάνει στους ελέγχους που γίνονται από τον Φορέα στην αγορά σημειώνοντας ωστόσο ότι «σήμερα ο ΕΦΕΤ στελεχώνεται από 250 υπαλλήλους σε όλη την χώρα γεγονός που σημαίνει ότι από μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο τιτάνιο έργο». Οι προσπάθειες του Φορέα, σύμφωνα με τον ίδιο, αξιοποιούν τις συνεργασίες με άλλους ελεγκτικούς φορείς και υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, συνάπτοντας πρωτόκολλα συνεργασίας και επιμερίζοντας τους ελέγχους μεταξύ των υπηρεσιών.
«Οι νομοθετικές επικαλύψεις και συναρμοδιότητες μεταξύ ελεγκτικών υπηρεσιών και οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινους αλλά και οικονομικούς πόρους λειτουργούν ως τροχοπέδη και γι' αυτό το λόγο εκτιμώ ότι μια από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στον Δημόσιο Τομέα είναι και ο επανασχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα τρόφιμα και τη διατροφή» τονίζει ο κ. Ζαμπέλας και συμπληρώνει ότι αναγκαία είναι «η δημιουργία μιας "Αρχής Τροφίμων και Διατροφικής Πολιτικής'', που θα ενοποιήσει όλο αυτό το διάσπαρτο σύστημα, θα λειτουργήσει στα πλαίσια της ''Ενιαίας Υγείας'' που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που αναπτύσσεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και που θα είναι μακριά από οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων είτε υπουργείων είτε της βιομηχανίας τροφίμων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ