Με Άποψη

Είναι “η οργή του Θεού”;


Η εικόνα που μεταδόθηκε από όλα τα κανάλια τα λέει όλα: Ανθρωποι με κουβάδες στα χέρια και με λάστιχα... ποτίσματος κήπων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα στο Πευκί, στις Γούβες και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Πυροσβεστικά οχήματα να παραμένουν σε αχρησία, γιατί δεν υπάρχει νερό. Ο δήμαρχος της περιοχής να φωνάζει με τον τηλεβόα, ζητώντας νερό. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη απόντα κάποιος θεώρησε ότι κάπου αλλού τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εξι μέρες μετά το ξέσπασμα της πρώτης μεγάλης πυρκαγιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι φλόγες  συνεχίζουν να καίνε δάση, σπίτια – ολόκληρους οικισμούς, περιουσίες. Ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή, μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία.

Η κρατική μηχανή αποδείχθηκε ανέτοιμη – αν και ο κίνδυνος ήταν ορατός από καιρό. Οι εικόνες από τα μέτωπα της καταστροφής δείχνουν έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού, απουσία σοβαρού σχεδιασμού.

Τα “λειψά” μέσα πυρόσβεσης – αεροσκάφη,ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα – κατανεμήθηκαν άγνωστο με ποιά κριτήρια και με τίνος αποφάσεις στα πολλά μέτωπα, σε σπασμωδικές πυροσβεστικές παρεμβάσεις και σε προσπάθειες αναχαίτισης που δεν εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό.

Το πρώτο και κύριο που ήθελε η κυβέρνηση ήταν να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θύμιζαν έστω και κατ' ελάχιστο την τραγωδία στο Μάτι.  Κι όμως, δεν ακούστηκε δημόσια η παραμικρή φωνή κριτικής – ή έστω προβληματισμού- για αυτούς τους χειρισμούς, που έγιναν με μοναδική κατευθυντήρια οδηγία το “εκκενώστε περιοχές για να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα - κι ας καεί ό,τι είναι να καεί”.

Σε άλλη τέτοια περίπτωση καταστροφής έστω και πολύ μικρότερης έκτασης, τα κανάλια θα “ξεσπάθωναν” κάθε μέρα, κατηγορώντας κυβέρνηση και υπουργούς, αναζητώντας ευθύνες στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, καταγγέλλοντας έλλειψη σχεδιασμού, ολιγωρία, ανικανότητα, ανεπάρκειες.

Αυτή τη φορά ούτε λόγος για ενδεχόμενες ευθύνες κάποιων, για ανεπάρκειες ή για εσφαλμένους χειρισμού. Σε 24ωρη ζωντανή μετάδοση τα κανάλια περιγράφουν τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς εν είδει... ποδοσφαιρικού αγώνα. Χωρίς καμία αναφορά σε ελλείψεις, σε απουσία πυροσβεστικών μέσων, σε εμφανείς ανεπάρκειες και έλλειψη συντονισμού – ο,τιδήποτε  θα μπορούσε να δημιουργήσει συνειρμούς για κυβερνητικές ευθύνες.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εξι μέρες τώρα, αντιμετωπίζονται σαν να είναι... “η οργή του Θεού”,  μπροστά στην οποία η κρατική μηχανή και η κυβέρνηση είναι ανίσχυρες, αλλά και άμοιρες ευθυνών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης