Δύο μήνες πριν την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (τοποθετείται στις 12 -13 Φεβρουαρίου 2020) και το τοπίο παραμένει θολό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς τις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο στις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να ανακοινώσει το πρόσωπο, που θα υποδείξει το κυβερνών κόμμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2020 -2025.
Πάντως, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά του επιθυμητού Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέροντας: «Η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» το επικρατέστερο σενάριο είναι η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει συχνή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα, για τα εθνικά θέματα.
Σε περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Π. Παυλόπουλος διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό βάρος και κύρος για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες προκλήσεις, με εχέγγυο, μεταξύ άλλων την επιτυχημένη σε γενικές γραμμές θητεία του, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο.
Επιπλέον, η υποψηφιότητα Παυλόπουλου συγκεντρώνει ίσως τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς εκτός από τη ΝΔ θα τη στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη έχει δηλώσει ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας. Άρα ο Π. Παυλόπουλος θα ψηφιστεί το λιγότερο από 234 βουλευτές (158 της ΝΔ και 86 του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είναι πιθανόν υπέρ του να ταχθούν και μικρότερα κόμματα ή μεμονωμένοι βουλευτές. Έτσι θα δοθεί και ένα δυνατό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας.
Η επιλογή Παυλόπουλου διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη και σε εσωκομματικό επίπεδο, καθώς ικανοποιεί απολύτως την καραμανλική πτέρυγα, ενώ δεν δίνει δικαίωμα για σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις από την σαμαρική.
Τα σενάρια που κάηκαν
Ασθενέστερο στην παρούσα φάση, αλλά ενεργό, εμφανίζεται το σενάριο υπόδειξης υποψηφίου από την Κεντροαριστερά. Και αυτό επειδή κατά κύριο λόγο δεν υπάρχει το πρόσωπο εκείνο που να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ απομακρύνεται και η εκδοχή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας (είχαν κυκλοφορήσει τα ονόματα των πρώην Επιτρόπων της ΕΕ, Μαρίας Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου). Εννοείται, ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προτείνει κάποιον από πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλο, τους οποίους έφερε στο προσκήνιο η Φώφη Γεννηματά, καθώς θεωρούνται κόκκινο πανί για το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Οι σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έκαψαν το σενάριο, του μη πολιτικού προσώπου. Καμένη θεωρείται και η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τελική πράξη το μανιφέστο που ανακοίνωσε στο 13ο συνέδριο της ΝΔ, με αναφορές σε λαθροεποικισμό και αποδέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες εκμηδένισαν τις πιθανότητες να στηριχθεί και άλλους πολιτικούς χώρους πέραν της δεξιάς.
Υπενθυμίζεται ότι την προτίμησή τους στον Α. Σαμαρά έχουν εκφράσει δημοσίως 4 βουλευτές της ΝΔ (Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης και Κώστα Τζαβάρας). Ωστόσο φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις τους δεν είναι ικανές να μεταπείσουν την ηγεσία της ΝΔ.
Δημήτρης Κυριακόπουλος