Εξανεμίζονται οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για συμμετοχή της Ελλάδας έστω και κατά την περίοδο που λήγει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) καθώς όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της EKT, Μάριο Ντράγκι δεν είναι εφικτή η συμμετοχή χωρίς το waiver. Η εξαίρεση δηλαδή που επιτρέπει στις τράπεζες να καταθέτουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ για απόκτηση ρευστότητας, αν και οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν επενδυτικό rating από τους οίκους αξιολόγησης, άνω του «ΒΒΒ-»
Κατά τα λοιπά, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ομαλή λήξη του προγραμμάτος, δηλώνοντας την ικανοποίηση του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα.
Προκλήσεις...αλλά αισιοδοξία για την πορεία της Ευρωζώνη
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι η απειλή του προστατευτισμού είναι σημαντική, ωστόσο χαρακτήρισε «καλό σημάδι» τις συνομιλίες Τραμπ – Γιούνκερ για το εμπόριο.
Όπως είπε, ενώ οι αβεβαιότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον, παραμένουν σημαντικές, η οικονομία της ζώνης του ευρώ προχωρά σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, όλες οι χώρες θα επωφεληθούν από την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας πιο φιλικής προς την ανάπτυξη σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.
Ο υποκειμενικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους και να ενισχυθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι.
Νωρίτερα την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.