Πολιτική

Έκθεση Κομισιόν: Πυρά προς Ελλάδα για τα hotspots


Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσφυγική κρίση. Στη νέα έκθεσή της η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας παράλληλα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και την αναγκαιότητα της φύλαξης των συνόρων. Παράλληλα, αναφέρεται πως για την παραμονή της χώρας στην Συνθήκη Σένγκεν, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών. 

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, επισημαίνεται, πρέπει να επισπεύσει την δημιουργία των hotspots, με την υποσημείωση πάντως πως «έχει σημειωθεί κάποια επιτάχυνση» στις εργασίες, γεγονός που χαρακτηρίζεται «θετικό». Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν επιμένει στην σημασία της καταγραφής όλων όσων εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και της συνοχής των συνόρων, ένα θέμα για το οποίο επανειλημμένως έχει επιπλήξει τη χώρα. Σε ρόλο Ποντιου Πιλάτου η ΕΕ επαναλαμβάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, τόσο εκείνες που προκύπτουν από την Σένγκεν, όσο και τις πρόσφατες δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Συνόδους για τον Βαλκανικό Διάδρομο και καταλήγει ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Σένγκεν θα αποφασισθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών. 

Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ θα προστατεύονται εφόσον το δικαιούνται, αλλά δεν εναπόκειται σε αυτούς η απόφαση για το πού θα εγκατασταθούν, δηλαδή σε ποια από τα κράτη - μέλη. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται. 

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης 

Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Τα κράτη - μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.

Παράλληλα, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, που δέχθηκε μεγάλο σφυροκόπημα κατά την παρουσίαση της έκθεσης, επισήμανε την στάση της Τουρκίας ως την πλέον καθοριστική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ξέρουμε καλά ότι αν η Τουρκία θελήσει, μπορεί να περιορίσει την δράση των δουλέμπορων», είπε.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις