Ανεβαίνει το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος οδηγείται σε διάσπαση.
Κι άλλο “λάδι στη φωτιά” των ενδοκομματικών συγκρούσεων και της κλιμακούμενης αμφισβήτησης του προέδρου του κόμματος έριξε η δημοσιοποίηση άρθρων του Στέφανου Κασσελάκη, που είχαν δημοσιευθεί στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης την περίοδο των Μνημονίων και νωρίτερα, όταν ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμα φοιτητής.
Τα κείμενα διαψεύδουν εκείνους που τον επικρίνουν ότι είναι «άσχετος», ότι δεν έχει πολιτική συγκρότηση ή ότι «δεν έχει ιδέα από οικονομία». Ομως, όπως λένε οι επικριτές του, οι απόψεις που εκφράζει δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά
Σε αυτά ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται υπέρ της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν αποφασίσει οι κυβερνήσεις εκείνης της εποχής
Ενα από τα επίμαχα σημεία στα άρθρα τουτου αφορά τις αμοιβές εργασία στην Ελλάδα το 2007: «Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη της πρώτης ταχύτητας, κάτι το οποίο όμως μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα καλό, αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε έτσι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα»
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει πρόταση: «Η Ελλάδα χρειάζεται για μερικά χρόνια την οικονομική θεωρία στο πρότυπο του Ρέιγκαν (supply side)». Πρόκειται για τη μακροοικονομική θεωρία που υποστηρίζει τη μείωση των φόρων, την απουσία κανονιστικών ρυθμίσεων και την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου. Είναι τα περιβόητα «Reaganomics».
Κασσελάκης: Ημουν νέος, χωρίς πληροφόρηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν τα θυμάται καν και οτι εν πάση περιπτώσει γράφτηκαν όταν ήταν νεαρός φοιτητής, χωρίς ξεκάθαρες απόψεις, σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Ν. Υόρκη Θανάσης Τσίτσας, ο κ. Κασελάκης είπε στον ομογενειακό ραδιοσταθμό Cosmow FM: «Δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών. Ημουν ένα παιδί που δούλευε σκληρά σε έναν πολύ δύσκολο τομέα (...) Ο χρηματοοικονομικός είχε ακόμη μεγάλη τοξικότητα και αναβρασμό. Ημουν ένα παιδί της ομογένειας τότε που ήταν πολύ νευριασμένο με αυτά που γινόντουσαν στην Ελλάδα».
Παράλληλα, σημειώνει ότι διάλεξε συνειδητά τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ημουν στην τράπεζα και όλοι μιλούσαν για το πόσο ξερχαβαλωμένο πράγμα είναι η Ελλάδα.PSI εδώ, εκεί κτλ. Γι’ αυτά τα οποία λέτε, ίσως να είχα επηρεαστεί από την ιδέα ότι οι γονείς μας κληροδότησαν σε εμάς ένα πράγμα που μας έδιωξε από την χώρα.Και όπως η οικογένεια μου έφυγε, εγώ έφυγα από την Ελλάδα στις ρίζες της κρίσης, πάρα πολλοί Ελληνες έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης.Δεν θυμάμαι τι έγραφα τότε, ούτε ποιος ήμουν τότε. Πείτε, ότι τότε είχα ας το πούμε ιδέες χωρίς επαρκή πληροφόρηση ως ένας νέος εργαζόμενος τις οποίες τις έγραφα αντί να κάθομαι στο σπίτι μου. Καθόμουν και έγραφα πρωτογενές υλικό για την ομογενειακή εφημερίδα».