Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή, όπου κλιμακώνεται η εσωτερική αναταραχή με συνεχείς συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών, οι οποίες στρέφονται παράλληλα κατά της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί που βρισκόταν στο εξωτερικό, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη χώρα και να προσπαθήσει να επιβάλει κάποιο έλεγχο. Το αεροπλάνο του που επέστρεφε από την Κένυα, προσγειώθηκε χθες στο Πουέρτο Ρίκο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έκριναν ότι αν επέστρεφε στην πρωτεύουσα της Αϊτής υπήρχε κίνδυνος να συλληφθεί από τις ομάδες ενόπλων.
Βαριά οπλισμένοι κακοποιοί εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις σε στρατηγικές τοποθεσίες, επιδιώκοντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ανρί. Χθες έκαναν έφοδο χθες στην ακαδημία της αστυνομίας στην πρωτεύουσα, όπου θεωρητικά εφαρμόζεται απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά την απόδραση χιλιάδων εγκλείστων σε φυλακές κι απόπειρα κατάληψης του αερολιμένα.
Την προηγουμένη, αποκρούστηκε από αστυνομικούς επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Toussaint-Louverture. Η επίθεση ανάγκασε διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις προς την Πορτ-ο-Πρενς. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται «με άμεση ισχύ» και μέχρι νεοτέρας όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με την Αϊτή.
Η νέα «κλιμάκωση» της βίας ανάγκασε άλλους τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Οργανώσεις αρωγής διανέμουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε βίαια εκτοπισμένους.
Χθες οι κεντρικοί δρόμοι στην Πορτ-ο-Πρενς παρέμεναν κλειστοί καθώς κάτοικοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα με πέτρες, κλαδιά και άλλα αντικείμενα.
Ο επικεφαλής της de facto κυβέρνησης —που υποτίθεται θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο— μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη περίπου χιλίων κενυατών αστυνομικών στη χώρα του, στο πλαίσιο διεθνούς ένοπλης δύναμης με σκοπό να βοηθηθούν οι αϊτινές δυνάμεις επιβολής της τάξης. Η αποστολή της δύναμης έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, πολιτική, ανθρωπιστική και ασφαλείας, που επιδεινώθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021. Η πολιτική διαδικασία βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 8.400 άνθρωποι μετατράπηκαν πέρυσι σε θύματα των συμμοριών — ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει φόνους (σχεδόν 5.000), τραυματισμούς και απαγωγές. Τα θύματα αυξήθηκαν «κατά 122% σε σύγκριση με το 2022».
«Κάθε μέρα που περνάει, αν όχι κάθε ώρα, γίνεται σαφές ότι ο αϊτινός λαός υποφέρει προσπαθώντας να επιβιώσει εν μέσω φρικτής κι απάνθρωπης βίας» των συμμοριών, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ντουζαρίκ, θυμίζοντας την παρότρυνση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στην κυβέρνηση Ανρί και τους διεθνείς εταίρους της να λάβουν μέτρα για να «προχωρήσει η πολιτική διαδικασία» μέσω «της διεξαγωγής εκλογών».
πηγή: ΑΠΕ