Διεθνή

Ελ Σαλβαδόρ και ΗΠΑ συμφωνούν να επιστρέψει το Peace Corps


Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησαν να ξαναρχίσει η αποστολή μελών του Peace Corps στο κράτος της κεντρικής Αμερικής, επτά χρόνια αφού η υπηρεσία αυτή ανέστειλε το πρόγραμμα εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας –τη θανάσιμη δράση συμμοριών–, αφού η κατάσταση βελτιώθηκε.

Το Peace Corps, πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς Αμερικανών στο εξωτερικό από τα χρόνια του 1960, ανέστειλε τις επιχειρήσεις του στο Σαλβαδόρ το 2016, εξαιτίας της ανομίας.

Οι αποστολές του στο εγγύς μέλλον θα επικεντρωθούν σε έργα για την οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο κοινοτήτων, εκπαιδευτικές και νεολαιίστικες δραστηριότητες, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαν Σαλβαδόρ χθες Πέμπτη.

Η διευθύντρια του Peace Corps Κάρολ Σπαν ανέφερε ότι το Σαλβαδόρ ήταν στο παρελθόν σημαντικός εταίρος του, ενώ το έργο της υπηρεσίας αυτής επέτρεψε να δημιουργηθούν «βαθιές και διαρκείς φιλίες».

Το 2015, τη χρονιά προτού το Peace Corps διακόψει τη δραστηριότητά του στο Ελ Σαλβαδόρ, η χώρα κατέγραφε τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών στην ιστορία της –103 ανά 100.000 κατοίκους–, που συγκαταλεγόταν επίσης στους υψηλότερους στον πλανήτη. Η χώρα της κεντρικής Αμερικής σαρωνόταν τότε από κύμα βίας αποδιδόμενο στη σύγκρουση ανάμεσα στις μάρας (συμμορίες) Μπάριο 18 και Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

Από την άνοιξη του 2022, όταν ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, επέβαλε έκτακτα μέτρα και κήρυξε τον «πόλεμο» κατά των συμμοριών, έχουν συλληφθεί πάνω από 70.000 άνθρωποι που φέρονται να είναι μέλη τους. Ανεξάρτητα από τις έντονες επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και της αντιπολίτευσης για τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν, η πολιτική του προέδρου Μπουκέλε έφερε δραματική μείωση των βίαιων εγκλημάτων και του χαρίζει τεράστια δημοτικότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών υποχώρησε κατά σχεδόν 60% το 2022, ενώ κατά δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι πολίτες λένε πως υποστηρίζουν την πολιτική του προέδρου και πλέον νιώθουν πολύ πιο ασφαλείς.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ωστόσο επισημαίνουν την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων για σχεδόν ενάμιση χρόνο, το κύμα χιλιάδων αυθαίρετων συλλήψεων, καθώς και τους θανάτους τουλάχιστον 174 ανθρώπων υπό κράτηση, αφότου επιβλήθηκε η κατάσταση εξαίρεσης.

Το Peace Corps δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Τζον Φ. Κένεντι και εθελοντές του έχουν σταλεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου στο πλαίσιο προγραμμάτων του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις