Επικαιρότητα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι θα πληρώσουν διπλές εισφορές


Το διπλό «χαράτσι» από την εκκαθάριση του 2017 και τις τρέχουσες εισφορές του 2018. Όλες οι λεπτομέρειες

 Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία συμψηφισμού των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η ανάρτηση του νέου «Ειδοποιητηρίου Εκκαθάρισης Ασφαλιστικών Εισφορών 2017». Σε δυσάρεστη θέση θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 έναντι το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν το χρεωστικό υπόλοιπο-διαφορά, που προέκυψε από το συμψηφισμό. 

Για την ακρίβεια, οι εν λόγω ελεύθεροι επαγγελματίες θα έρθουν αντιμέτωποι με διπλό «χαράτσι», καθώς εκτός από το χρεωστικό υπόλοιπο που προκύπτει από το συμψηφισμό, θα κληθούν να αποπληρώσουν και τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου 2018, οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018. 

Σ’ ότι αφορά την αποπληρωμή του χρεωστικού υπολοίπου που προκύπτει από την εκκαθάριση, αυτή-βάση της κυβερνητικής ενημέρωσης- θα γίνει σε πέντε δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία την 29η Σεπτεμβρίου.

Οι τρέχουσες εισφορές Μαρτίου 2018 θα είναι αυξημένες, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού, ο οποίος θα γίνει ως εξής: για τους πρώτους μήνες, η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με βάση το εισόδημα και τις εισφορές του έτους 2016, ως του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους. Στη συνέχεια θα γίνει υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018, με βάση το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το 2017.

Ποιοι θα έχουν πιστωτικό υπόλοιπο

Από το συμψηφισμό των αναδρομικών εισφορών προκύπτει και «κατηγορία» ευνοούμενων μη μισθωτών. Πρόκειται γι’ αυτούς που δήλωσαν μικρότερο εισόδημα το 2016 από το 2015 και κατά το συμψηφισμό προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο. Αυτό το επιπλέον ποσό, θα επιστραφεί αυτόματα στον ασφαλισμένο, εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Το νέο ειδοποιητήριο

Αναφορικά με το νέο ειδοποιητήριο, αυτό περιλαμβάνει τέσσερα βασικά πεδία. Το πρώτο πεδίο είναι ο πίνακας συγκεντρωτικών στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής. Το δεύτερο πεδίο αφορά τους επιμέρους πίνακες, στους οποίους αναλύονται οι συγκεντρωτικές εγγραφές και το τρίτο είναι ο πίνακας δοσολογίου με ποσά δόσεων και ημερομηνίες εμπρόθεσμης πληρωμής. Το τέταρτο πεδίο αφορά τα στοιχεία Πληρωμής, την καταβολή του Υπολοίπου της Ασφαλιστικής Οφειλής που μπορεί να γίνει εφάπαξ ή τμηματικά, με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής των τρεχουσών εισφορών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις