Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2022


Στο ποσό των 739 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο του 2022 αυξημένος κατά 16% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ανήλθαν στα 259 εκατ. ευρώ, αυξημένες 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 185 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 41%. Tα EBITDA εννεαμήνου ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67% και στο τρίτο τρίμηνο σε 59 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 102 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση >100% και στο τρίτο τρίμηνο σε 38 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 39% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν στα 43 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 40 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με ΕΒΤ 12 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο 2022, αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τα καθαρά κέρδη (ΕΑΤ) ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 56 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με ΕΑΤ 3 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022 έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 608 εκατ. ευρώ στις 30.09.2022 έναντι 578 εκατ. ευρώ στις 31.12.2021, ενώ ο καθαρός δανεισμός για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 412 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε στις 30.09.2022 σε 434 εκατ. ευρώ και στις 31.12.2021 σε 470 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε: «Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου 2022 καταδεικνύουν, ότι παρά το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, ο όμιλος έχει υπεισέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Ο όμιλος ενίσχυσε σημαντικά τόσο τον κύκλο εργασιών του όσο και την κερδοφορία του επιτυγχάνοντας το υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) των τελευταίων ετών και επιστρέφοντας στην κερδοφορία μετά από 10 έτη. Έχοντας θέσει τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη, ο όμιλος ολοκλήρωσε το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ενισχύοντας τους τομείς της Κατασκευής, των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος και του Real Estate, οι οποίοι βρίσκονται σε αναπτυξιακή κερδοφορία. Επιπρόσθετα, το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 2,7 δισ. ευρώ του κατασκευαστικού κλάδου, του οποίου η αναδιάρθρωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργεί θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Με την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ στις 29/11 ολοκληρώνεται η διαδικασία διάσπασης της Ελλάκτωρ με απόσχιση του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με σύσταση νέας εταιρείας. Η συγκεκριμένη συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η συναλλαγή αυτή όπως και η αναμενόμενη προπληρωμή του διεθνούς ομολόγου, δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του έχει θωρακίσει κεφαλαιακά τον όμιλο, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό μέρος των έργων υποδομών που αναμένονται και να διατηρήσει την ηγετική του θέση στον κλάδο.

Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά αν δεν είχαμε την αμέριστη υποστήριξη των εργαζομένων μας, οι οποίοι με σκληρή δουλειά και αφοσίωση επανέφεραν τον όμιλο σε κερδοφορία και τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Ο όμιλος Ελλάκτωρ προχωρά με σταθερή αναπτυξιακή πορεία, στηριζόμενος στο νέο επιχειρηματικό του μοντέλο. Πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η ισχυροποίηση των κύριων τομέων δραστηριότητας, η ενίσχυση συνεργειών, η ουσιαστική προώθηση καινοτόμων πρακτικών και η συνεχής δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους καθώς και την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις