Ενέργεια

Elpedison: Πωλήσεις +50%, EBITDA +60%


Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών επιτυγχάνει η Elpedison, που αποτελεί κοινό επιχειρηματικό σχήμα των ΕΛΠΕ και της ιταλογαλλικής Edison  στην παραγωγή-εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις της κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, ενώ ο κύκλος εργασιών εξαμήνου σημείωσε αύξηση 50% και ανήλθε σε 456 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διευρύνθηκαν τα περιθώρια κέρδους και βελτιώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν κατά το β΄τρίμηνο σε 21 εκατ. ευρώ (+97%) και στο εξάμηνο σε 44 εκατ. ευρώ (+60%).

Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών αποδίδεται στην αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτες επιδόσεις έχει να επιδείξει και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η Elpedison. Το μερίδιό της διατηρήθηκε στο 4,5%, με ενίσχυση των όγκων προμήθειας και με διεύρυνση του πελατολογίου κυρίως στη χαμηλή τάση (οικιακοί πελάτες).

Η εφαρμογή του target model προσέφερε στην εταιρεία νέες ευκαιρίες διαχείρισης και βελτιστοποίησης του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της, τις οποίες αξιοποίησε ενισχύοντας τα περιθώρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, θετικά συνέβαλε και η βελτίωση της απόδοσης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, μετά την πρόσφατη ενίσχυση της δυναμικότητας της από 400 σε 420 MW, με επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Αρνητική επίδραση στα μεγέθη της Elpedison είχε η παρατεταμένη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, όπως και οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων ρύπων CO2. Στο πρώτο εξάμηνο, η μέση τιμή των δικαιωμάτων διαμορφώθηκε στα 43,9 ευρώ ανά τόνο CO2, αυξημένη σχεδόν 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΛΠΕ