Επιχειρήσεις

Ελπίδες για την ΕΛΒΟ – Προσφορά εξαγοράς από ισραηλινούς ομίλους


Μία νέα, υγιής και δυναμική επιχείρηση και εξαγωγικό προσανατολισμό μπορεί να στηθεί “επί των ερειπίων” της παλιάς ΕΛΒΟ (Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων) στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας την παραγωγική υποδομή, την τεχνογνωσία και το επί χρόνια παροπλιμένο προσωπικό της.

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της θα επαναλειτουργήσουν υπό νέο επιχειρηματικό σχήμα, αν γίνει δεκτή η δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν μέσω κοινής θυγατρικής οι ισραηλινοί όμιλοι  SK Group και Plasan, ζητώντας να αποκτήσουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ.

Η οικονομική προσφορά αφορά όλα τα “υπάρχοντα” της εταιρείας - οικοπεδική έκταση, κτιριακές εγκαταστάσεις και βιομηχανοστάσια στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, πατέντες, άδειες, δικαιώματα κλπ.

Πέραν του προσφερόμενοι τιμήματος οι Ισραηλινοί αναλαμβάνουν τη δέσμευση να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και διεύρυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Παρέχουν επίσης στο ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα να αποκτήσει - έναντι τιμήματος και εντός τριετίας - το 21% της νέας εταιρείας, εφ' όσον διαπστώσει ότι είναι βιώσιμη και έχει προοπτικές, ή είναι στρατηγικής συμασίας για τις αμυντικές προμήθειες.

Σημειώνεται ότι το βασικό αντικείμενο εργασιών της ΕΛΒΟ επί 25ετία ήταν η κατασκευή οχημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις  και για διάφορους κρατικούς φορείς (συγκοινωνιακούς κλπ).

Σε συναφείς τομείς δραστηριοποιούνται οι δύο ισραηλινοί όμιλοι που ζητούν να εξαγοράσουν τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ. Το SK Group κατασκευάζει θωρακισμένα οχήματα και έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ και στην Γαλλία. Ο όμιλος Plasan έχει μεταξύ άλλων συμμετοχές σε εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan  των υποψήφιων αγοραστών προβλέπει άμεση λειτουργία εγκαταστάσεων με απασχόληση περίπου 230 υπαλλήλων-εργαζομένων και σταδιακή επέκταση εργασιών με προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού.  Το συγκρότημα θα φθάσει σε πλήρη λειτουργία εντός διετίας, μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάληψη  συμβάσεων προμήθειας οχημάτων σε πολλές χώρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα