Τράπεζες

Έμφαση σε υποδομές δίνει η Παρευξείνια Τράπεζα


Στην ανάπτυξη υποδομών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στην άμεση χρηματοδότηση του εμπορίου και άλλων τομέων με υψηλό αναπτυξιακό αντίκτυπο, στοχεύει η Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική και το Επιχειρηματικό Σχέδιο 2019-2022 της διακρατικής Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας"), η οποία εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο ειδικής συνόδου του Συμβουλίου Διοικητών της. Της συνόδου προήδρευσε ο Μπιουλέντ Αξού (Bülent Aksu), αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και διοικητής για την Τουρκία.

'Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, "ο πρωταρχικός στόχος της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής είναι η επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης και μεγαλύτερου αντίκτυπου στην περιφερειακή συνεργασία, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της επέκτασης του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, υπό το σενάριο βάσης για την ανάπτυξή του". Το σενάριο αυτό προβλέπει επίτευξη σωρευτικού χαρτοφυλακίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ και υπογεγραμμένες συμβάσεις 2,3-2,4 δισ. ώς το τέλος του 2022 κι αντιπροσωπεύει μέση ετήσια ανάπτυξη χαρτοφυλακίου γύρω στο 12%, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης δεκαετίας (8,7%). Οπως διευκρινίζεται, η Τράπεζα σκοπεύει να πετύχει αυτή την ανάπτυξη κυρίως μέσω της πρόβλεψης για χρηματοδότηση υποδομών, κάτι που θα απαιτήσει αύξηση της συνεργασίας της με τον δημόσιο τομέα, ενώ στόχος είναι οι σχετικές χρηματοδοτήσεις να φτάσουν περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών ώς το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η διατήρηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας υπό το πρίσμα του αναπτυξιακού στόχου που τίθεται στη Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική, θα απαιτούσε τη σημαντική αύξηση των πιστώσεων προς τον δημόσιο τομέα (κεντρική διοίκηση, περιφερειακή, αυτοδιοίκηση) σε σχεδόν 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2022.

"Αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή κατεύθυνσης ως προς την πλειονότητα των χρηματοδοτήσεων που δίνει η Τράπεζα από την έναρξή της, οι οποίες πήγαν σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα, κυρίως επειδή από αυτόν προερχόταν η ζήτηση για τραπεζική χρηματοδότηση" υπογραμμίζεται. Στο παρελθόν, η Παρευξείνια συνάντησε, όπως επισημαίνεται, δυσκολίες στην προσπάθειά της για αύξηση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα οι σχετικές χρηματοδοτήσεις να υπερβαίνουν μόλις το 10% του συνολικού σωρευτικού χαρτοφυλακίου, έναντι στόχου για 15%-20% στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική του 2015-2018.

Η ανάπτυξη της Τράπεζας με τρόπο ώστε να αναβαθμιστεί το επιχειρηματικό προφίλ της απαιτεί τη αύξηση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στις χρηματοδοτήσεις. Ο στόχος αυτός συμπίπτει με την επιθυμία της να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, καθώς αυτή αποτελεί το βασικό συστατικό των δημοσίων επενδύσεων.

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο στρατηγικής στο συμβούλιο των διοικητών, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin), δήλωσε: "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε την εδραιωμένη αξιοπιστία της Τράπεζάς μας, να αναπτύξουμε τον Οργανισμό και να ενισχύσουμε τον βαθμό στον οποίο εξασφαλίζεται η υλοποίηση της διττής μας εντολής για περιφερειακή συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για μια φιλόδοξη στρατηγική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, η οποία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της Τράπεζας για την προώθηση της περιφερειακής ευημερίας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, αλλά και της ιδιαίτερης σημασίας της για τoυς μετόχους και τις χώρες που την απαρτίζουν".

Με την έγκριση της Στρατηγικής, ο Μπιουλέντ Αξού, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών, δήλωσε: "Παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, η Παρευξείνια Τράπεζα έχει επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις που την καθιέρωσαν παγκοσμίως. Σήμερα, οι μέτοχοι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους εγκρίνοντας τους νέους στρατηγικούς στόχους 2019-2022. Είμαι βέβαιος ότι η Τράπεζά μας θα επιτύχει αυτούς τους στόχους".

Υπενθυμίζεται ότι η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα, στην οποία μετέχουν 11 χώρες: η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία (με τα μεγαλύτερα μερίδια) κι οι χώρες Αζερμπαιτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις