Οικονομία

Εκτοξεύθηκαν οι αγορές διαμαντιών εν μέσω πανδημίας!


Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός «σκότωσε» την ένδυση, την υπόδηση, τη διασκέδαση αλλά και τα ταξίδια. Ωστόσο, στις περιοριστικές συνθήκες των lockdown, ανθίζει εκ νέου και μάλιστα εκρηκτικά η αγορά... διαμαντιών σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg!

Είναι ενδεικτικό ότι ο κολοσσός της εν λόγω αγοράς, Miner De Beers, αναμένει τις υψηλότερες πωλήσεις ακατέργαστων διαμαντιών εδώ και τρία χρόνια, παρά την αύξηση των τιμών, ενώ ο αντίπαλός της Alrosa PJSC εκτιμά ότι η ανάκαμψη των πωλήσεων θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2019 ο τουρισμός ήταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της βιομηχανίας διαμαντιών, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές «επένδυαν» σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους σε ταξίδια και διακοπές. Ο φόβος και οι περιορισμοί του κορονοϊού ακύρωσαν αυτήν τη συνήθεια και πλέον οι καταναλωτές αξιοποιούν μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους στις αγορές πολύτιμων λίθων. Σαν αποτέλεσμα οι διαδικτυακές πωλήσεις διαμαντιών σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει μόνο να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά και να αγοράζουν διαδικτυακά, συμπεριλαμβανομένων διαμαντιών», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής πωλήσεων της Alrosa, Evgeny Agureev. «Τα χρήματα είχαν ξοδευτεί στο παρελθόν για ταξίδια ή για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια, αλλά τώρα μέρος αυτής της ζήτησης έχει περάσει σε διαμάντια. Οι διαδικτυακές πωλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε περίπου 20% του συνόλου".

Βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει αν το φαινόμενο θα συνεχιστεί ή θα είναι παροδικό με αποτέλεσμα οι τιμές στη συνέχεια να πιεστούν.

Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα αποτελεί η χώρα μας στην οποία η αγορά κοσμημάτων έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΒΕΠ ,κατά την περίοδο της 13ης με 31 Δεκεμβρίου, το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων κατέγραψε πτώση τζίρου 48%, σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις