Με Άποψη

Ενας σύμβουλος με διπλό ρόλο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς


Στην εγχώρια πραγματικότητα δείχνει «κανονικότητα» η πλήρης διαστρέβλωση αυτονόητων κανόνων λειτουργίας της αγοράς, αφού κανείς δεν ενοχλείται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην Επιτροπή Κεφαλαιγοράς. Οπου ο σύμβουλος επικοινωνίας είναι και σύμβουλος πολλών εισηγμένων εταιρειών, εποπτευόμενων από την Επιτροπή. Γράφει ο σύμβουλος ανακοίνωση για ένα σημαντικό θέμα και απαντά ο... ίδιος με άλλη ιδιότητα.   
Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων  "THE NEWTONS LABORATORY A.E." του Στέλιου Ζωντού,  έχει σύμβαση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παροχή «συμβουλευτικών  υπηρεσιών  για θέματα στρατηγικής επικοινωνίας» . Υπεγράφη αρχές του 2020 και έκτοτε ανανεώνεται.
Με βάση αυτή τη σύμβαση, η εταιρεία αμείβεται από μια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ταυτόχρονα η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις πλήθους εισηγμένων εταιρειών. Ανάμεσά τους είναι η  Lamda, τα ΕΛΠΕ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τις θυγατρικές της, ο όμιλος Φουρλή, o ΟΛΠ, η MIG, ίσως κι άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αταίριαστη σχέση, ήταν επιλογή της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου, η οποία ως υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εικόνα της. Έχουν προκληθεί όμως επικριτικά σχόλια ακόμη και από μέλη της Επιτροπής, που δεν επιθυμούν να χρεωθούν την πρακτική αυτή.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκαλεί η παράδοξη αυτή κατάσταση είναι πολλά.

  • Πώς γίνεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην απαιτεί οι συνεργάτες της να μην  εργάζονται για λογαριασμό εταιρειών τις οποίες εποπτεύει;
  •  Οι εισηγμένες εταιρείες που συνεργάζονται με την συγκεκριμένη εταιρεία γνωρίζουν την σχέση με την εποπτική αρχή; Την θεωρούν πλεονέκτημα ή τους ενοχλεί;
  • Το συμβαίνει όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά έναν από τους πελάτες του συμβούλου; Για ποιά πλευρά δουλεύει ο σύμβουλος;

Η περίπτωση έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν φαίνεται να είναι η μοναδική. Κάποιοι οφείλουν να φροντίσουν για την εφαρμογή αυστηρών κανόνων σε ότι αφορά τα ασυμβίβαστα.  Ο πολιτικός προϊστάμενος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να παρέμβει, προκειμένου να αποκατασταθεί η δεοντολογία.

Π. Κ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης