Ελλάδα

Ενέργεια: «Σωτηρία» από τις… λιγνιτικές μονάδες αναζητά το ΥΠΕΝ


Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, που επέκριναν την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα που ακολούθησε χωρίς «φρένα» την απότομη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. Οι λιγνιτικές μονάδες που αποτελούσαν τους στυλοβάτες της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, τέθηκαν στο περιθώριο τρόπον τινά, όμως όπως αποδεικνύονται παραμένουν απαραίτητες και αποτελούν «χρυσή εφεδρεία».

Επανέρχονται, μάλιστα, στο προσκήνιο, για να αποτελέσουν σημαίνον ενεργειακό σημείο στήριξης για τη χώρα, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Το έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό κίνδυνο, προβλέπει διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη, θα πρέπει να δουλέψουν στο φουλ το επόμενο διάστημα και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους, προκειμένου να καλυφθεί το ενεργειακό κενό στην περίπτωση που η Μόσχα κάνει πράξη την απειλή και εφόσον βεβαίως η Ελλάδα αρνηθεί να πληρώσει σε ρούβλια την προμήθεια φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί και τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΝ, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλεπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο.

Επίσης το plan b της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη ενεργειακή ρήξη με τη Ρωσία, προβλέπει εισαγωγή έκτακτων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG και η δημιουργία πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης, καθώς επίσης και διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα