Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: «Παγώνει» το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης


Με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να βάλει στο «πάγο» το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, δίνοντας παράταση ζωής για δύο χρόνια στις επτά λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Εδώ και καιρό οι αρμόδιοι φορείς ανησυχούσαν για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του χειμώνα. Εν μέσω απολιγνιτοποίησης, οι λιγνιτικές μονάδες που διαχρονικά αποτελούν το βασικό στήριγμα του συστήματος, σε δυσχερείς περιόδους  και οριακές καταστάσεις, δεν λειτουργούσαν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, κατά άλλους υπολειτουργούσαν. Την ίδια στιγμή άνθρωποι της αγοράς  είχαν επισημάνει, με αφορμή και την ενεργειακή κρίση, ότι η χώρα μας αλλά και συνολικά η ευρωπαϊκή κοινότητα είχε κινήσει πολύ πρόχειρα και βιαστικά τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης.

Υπό τον φόβο ενός μπλακ άουτ διαρκείας και προκειμένου να ισχυροποιηθεί το ηλεκτρικό σύστημα, το υπουργείο Ενέργειας, παρατείνει για δύο χρόνια, έως το 2025, τη ζωή επτά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έπρεπε να αποσυρθούν στο τέλος του 2023.

Πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου Ι, II, III, IV, V, Μεγαλόπολης IV και Μελίτη.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα