ΕΥΖην

Ένταση; Μπορείς να χαλαρώσεις «καθ' οδόν»


 Το μυαλό και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα και όταν είμαστε πιεσμένοι. Οι αγχωτικές συνειδητές ή ασυνείδητες σκέψεις που κάνουμε συνοδεύονται αργά ή γρήγορα από ένταση στους μύες, σφίξιμο στο στομάχι και έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, που επιταχύνει τον παλμό της καρδιάς και την αναπνοή.

Ευτυχώς, ο συχετισμός αυτός λειτουργεί αμφίδρομα! Δηλαδή, εάν εκείνη τη στιγμή δε μπορούμε να ελέγξουμε τη σκέψη μας, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να χαλαρώσει πρώτα και έτσι ο νους να ακολουθήσει. Επειδή οι περισσότεροι δε μπορούμε απλώς να πούμε στον εαυτό μας «χαλάρωσε» και να αφήσουμε άμεσα την ένταση πίσω μας, ορίστε τέσσερις απλές και σύντομες τεχνικές, που μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε:

Σαγόνι, ώμοι, καρποί

Άνοιξε ελαφρώς το στόμα (απλώς να μην είναι ερμητικά κλειστό) και ακούμπησε απαλά την άκρη της γλώσσας σου στην «οροφή» του στόματός σου, αφήνοντας μία εκπνοή ή περισσότερες και το σαγόνι σου να ξεσφίξει. 

Τώρα φέρε την προσοχή σου στο σημείο στη βάση του κρανίου σου και το κέντρο της ωμοπλάτης σου. Με το σαγόνι σου ακόμα χαλαρό, άφησε τους ώμους σου να πέσουν ελαφρώς. 

Τώρα εστίασε την προσοχή σου στους καρπούς σου. Χαλάρωσε τα χέρια σου και νιώσε ένα ρεύμα ήπιας θερμότητας να κυλάει μέσα από αυτά.

Tip: Εάν δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις τους μύες, τότε ξεκίνα σφίγγοντάς τους. Σφίξε πρώτα το σαγόνι σου και μετά απελευθέρωσέ το. Σφίξε τους ώμους και έπειτα άφησέ τους να πέσουν. Με λίγη εξάσκηση, σύντομα θα είσαι σε θέση να περνάς κατευθείαν στη χαλάρωση.

Αναπνοή

Η αναπνοή είναι πολύ σημαντική σε όλες τις τεχνικές χαλάρωσης. Ανάπνεε φέρνοντας τον αέρα στην κοιλιά σου, όχι στο θώρακα. Καθώς το στομάχι σου εκτείνεται μπροστά με την εισπνοή και χαμηλώνει με την εκπνοή, θα αισθανθείς τα πλευρά σου να κινούνται επάνω και κάτω, το διάφραγμά σου να πέφτει και τους πνεύμονές σου να φουσκώνουν. Αναπνέοντας συνειδητά με αυτόν τον τρόπο και κάνοντας την αναπνοή σου όλο και πιο αργή, οι χτύποι της καρδιάς θα επιβραδυνθούν.

Tip: Καθώς αναπνέεις, θυμίσου να διατηρείς τους ώμους και τα χέρια σου χαλαρά.

«Ξεφούσκωμα» στα μάγουλα

Αισθάνεσαι ακόμα ένταση; Φούσκωσε τα μάγουλά σου και ξεφούσκωσέ τα απότομα, όπως κάναμε σαν παιχνίδι όταν ήμασταν παιδιά. Αυτό το παιχνίδι χαλαρώνει όλους τους μύες του προσώπου και σε αναγκάζει να αναπνεύσεις βαθύτερα. Λειτουργεί πολύ καλά εάν πονάς ή εάν έχεις τόση πολλή ένταση που δε μπορείς ακόμα να συγκεντρωθείς για να αναπνεύσεις σωστά και να χαλαρώσεις τους μύες σου.

Μόλις «σκάσεις» τα μάγουλά σου και βγει αυτή η γρήγορη εκπνοή, κανονικά η γλώσσα σου θα ακουμπήσει στην «οροφή» του στόματός σου, ξεσφίγγοντας έτσι το σαγόνι σου. Νιώσε αυτή τη στιγμιαία χαλάρωση στην περιοχή. Αυτό είναι που θέλεις να διατηρήσεις.

Χλιαρό νερό στα χέρια

Πριν από κάποια σημαντική παρουσίαση, ή ένα τεστ ή οποτεδήποτε αισθάνεσαι να συσσωρεύεις πίεση, πολύ βοηθητικό μπορεί να είναι το να πλύνεις τα χέρια σου με χλιαρό νερό. Όταν αφήνεις χλιαρό νερό να τρέχει στα χέρια σου, επιβραδύνεται ο καρδιακός παλμός. 

Η ένταση περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος στην περιφέρεια και την επικεντρώνει στα σωθικά και τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό πολλές φορές όταν είμαστε αγχωμένοι τα χέρια μας είναι κρύα. Θερμαίνοντάς τα, χαλαρώνουν οι αρτηρίες στους καρπούς, αυξάνεται η κυκλοφορία και επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ακριβώς όπως με την επιβράδυνση της αναπνοής. Νιώσε αυτή τη χαλάρωση να ρέει από τα χέρια σου προς τους ώμους και επάνω έως και το σαγόνι.

Μαθαίνοντας να χαλαρώνεις ακόμα και «καθ’ οδόν» όταν αισθάνεσαι την ένταση να αυξάνεται, μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς σε αυτό που έχεις να κάνεις. Όσο περισσότερο εξασκείσαι σε αυτές τις απλές πρακτικές, τόσο πιο αποτελεσματικές θα γίνονται. Το να τις κάνεις συχνά είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείς να καλλιεργήσεις, για να μειώσεις το στρες στη ζωή σου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις