Χρηστικά

Επαγγελματίες: Τελευταίο λίφτινγκ στο φορολογικό ν/σ – Ποιες είναι οι αλλαγές


Σ’ ένα μικρό, τελευταίο λίφτινγκ στο φορολογικό νομοσχέδιο και δη στο κομμάτι που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, προχωρά το οικονομικό επιτελείο.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά η ένταξη κι άλλων επαγγελματικών κλάδων-ομάδων στο μειωμένο κατά 50% τεκμήριο. Παράλληλα είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του τεκμηρίου-που έχει τόσο ντόρο έχει προκαλέσει- με βάση την πραγματική διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας δηλαδή με δωδεκατημόρια όπως ισχύει για τα σχολικά κυλικεία.

Σε πρώτο πλάνο για την ένταξή του στο μειωμένο κριτήριο είναι ο κλάδος των οδηγών ταξί, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες περιπτέρων. Επίσης στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης βρίσκονται οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα, όσοι συνδέονται με εταιρείες, διότι δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά εργαζόμενοι με μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι ως μισθωτοί, δεν έχουν να δηλώσουν επαγγελματικές δαπάνες και αυξάνεται η φορολογία τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πέρα από τις προσθήκες, βελτιώσεις και μικρές τροποποιήσεις, ο βασικός κορμός του φορολογικού νομοσχεδίου και δη αυτός που σχετίζεται με τους επαγγελματίες, παραμένει ως έχει μετά τη δημόσια διαβούλευση. Η πλειονότητα των περισσότερων παρεμβάσεων εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου, το οποίο έγινε αποδέκτης ισχυρών πιέσεων από κλάδους όπως δικηγοροι, γιατροί, κτλ, έγινε μετά τη δημοσιοποίηση του αρχικού νομοσχεδίου.

Σε σχέση, λοιπόν, με το αρχικό σχέδιο, ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης είναι αρκετά πιο ήπιος.

Πώς υπολογίζεται το νέο τεκμήριο

Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι η προσωπική συνεισφορά κάθε ελεύθερου επαγγελματία στην ατομική του επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμάται σε επίπεδο χαμηλότερο από το εισόδημα του μισθωτού που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό. Προκειμένου να μην υπάρχει εξισωτική αντίληψη, το ύψος της προσωπικής αυτής συνεισφοράς προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό της φορολογίας λαμβάνονται υπόψιν:
 
α) Ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή ο ανώτερος ετήσιος μισθός που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει σε υπάλληλό του. Λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ.
 
β) Συντελεστής προσαύξησης του ποσού που προκύπτει από το προηγούμενο κριτήριο, στις περιπτώσεις που ο ετήσιος τζίρος είναι υψηλότερος από το μέσο όρο του εκάστοτε κλάδου. Η προσαύξηση είναι 35 % για όσους πραγματοποιούν τζίρο μεγαλύτερο του μέσου όρου, 70% για τζίρο μεγαλύτερο του 150% του μέσου όρου και 100% για τζίρο που υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου.
 
γ) Το 10 % του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.
 
Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος ορίζεται κατ' ανώτατο όριο 50.000 ευρώ και είναι το άθροισμα τριών συντελεστών.
 
Ορίζεται ότι το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, για το τέταρτο έτος μειώνεται κατά 67 % και για το πέμπτο έτος κατά 33 %.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Τζίρος

Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. 

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ - μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επι του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.

Επίσης προστίθενται στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο - κατά 50% - τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα