Οικονομία

Επαινοι αλλά όχι αναβάθμιση από την S&P


Διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση

Στους... επαίνους για τις δημοσιονομικές επιδόσεις μας και στις αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έμεινε η Standard & Poor's, διατηρώντας αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
 Είναι μία απροσδόκητη απόφαση που θα έχει δυσμενή επίδραση στις αγορές, καθώς  από καιρό είχε δημιουργηθεί η εντύπωση – υπήρχε σχεδόν βεβαιότητα – ότι ο αμερικανικός οίκος θα προχωρούσε σε αναβάθμιση.

Η Standard & Poor's δικαιολογεί την απόφασή της βάζοντας από τη μία πλευρά της «ζυγαριάς» τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, τη δυναμική της οικονομίας και τη διάρθρωση του χρέους και από την άλλη πιθανούς κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια  και από δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σε συνταξιούχους.

Οπως σημειώνει στην έκθεσή της, η σταθερή αξιολόγηση αντανακλά τη «βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας», που «συνοδεύεται από ισχυρές επιδόσεις του προϋπολογισμού και πολύ ελκυστική δομή του κυβερνητικού χρέους». Αυτά τα στοιχεία εξισορροπούν τα «μεγάλα βάρη του δημόσιου χρέους, τη δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

 Επιταχυνόμενη ανάπτυξη

Η Standard & Poor's επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα πιο θετικά προφίλ χρέους, καθώς μόνον το 40% του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Η χώρα διαθέτει μεγάλο αποθεματικό που καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους ως το 2023.

Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 2,8% την περίοδο 2019-2022, καθώς ενισχύεται η εσωτερική ζήτηση και αυξάνονται οι εξαγωγές. Για το 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% και επιτάχυνση την περίοδο 2020-2022.

Οι αναλυτές της S&P  αναμένουν «αργή αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, που θα στηρίζεται στις βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, κατά περίπου 11%».

Βλάπτει η περικοπή κρατικών δαπανών

Ως βασικό παράγοντα ανάσχεσης  της αναπτυξιακής δυναμικής  θεωρούν την συνεχή περιστολή των κρατικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων για εκπαίδευση και κοινωνική φροντίδα)  και των δημοσίων επενδύσεων.

Επισημαίνουν ότι οι προοπτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις επίσης βελτιώνονται. Όμως το κλειδί για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη αποτελεί η ουσιαστική μείωση του όγκου των ΝΡΕ στον τραπεζικό κλάδο, που θα δώσει δυνατότητα μεγαλύτερης χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
«Χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  -ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας- παραμένουν σε περιβάλλον πίεσης. Η πτώχευση στον ιδιωτικό τομέα -περιλαμβανόμενης και της αδυναμίας πληρωμής φόρων- είναι ευρεία. Επίσης, η δυνατότητα της οικονομίας να προσελκύει ξένες επενδύσεις παραμένει περιορισμένη. Αν και οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν βελτιωθεί δεν είναι ικανές να συντηρήσουν μία ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.
» Πιστεύουμε πως μία ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να προέλθει από περαιτέρω βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανόμενης της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα».
Αρνητική θέση παίρνει η S&P για τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στην εργατική νομοθεσία, για την προστασία των εργαζομένων. Υποστηρίζει ότι «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο μπορεί να αποδυναμώσει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες S&P