Τη ζωή χιλιάδων ασθενών έχει στοιχίσει η στρατιωτική επίθεση της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της στη βόρεια επαρχία της Χομς, καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου έχουν αποκοπεί οι οδοί ανεφοδιασμού 120.000 ανθρώπων, οποίους δεν μπορεί να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, «Υπάρχουν αναφορές για όλο και πιο έντονες ελλείψεις τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ιατρικών ειδών και καυσίμων στην περιοχή. Καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα Ιανουαρίου έχουν τώρα αποκοπεί, τα τρόφιμα που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα πωλούνται τώρα σε πολύ υψηλότερες τιμές».
Μάλιστα, η τιμή του ψωμιού είναι ήδη 10 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στην πόλη της Χομς και οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να τις πληρώσουν.
Η βόρεια επαρχία της Χομς αποτελείται ως επί το πλείστον από αγροτικές εκτάσεις, όμως τα χωράφια δεν έχουν μεγάλη παραγωγή τον χειμώνα και η κατάσταση του υποσιτισμού αναμένεται να κορυφωθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες, αναφέρεται στην έκθεση.
Τεράστια έλλειψη υπάρχει και στα ιατρικά εφόδια.
Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που ζουν στην ύπαιθρο της Χομς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και 14 από τους 34 καρκινοπαθείς στην περιοχή έγινε γνωστό ότι απεβίωσαν λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
Η τελευταία αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με βοήθεια έφθασε στις αγροτικές περιοχές της Χομς τον Οκτώβριο του 2015. Έκτοτε ο οργανισμός προσπαθεί να στείλει πρόσθετα εφόδια, όμως δεν μπορεί να πάρει έγκριση.
Οι δύο θύλακες ελέγχονται από οργανώσεις της αντιπολίτευσης και βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις Χομς και Χάμα, σ' ένα κομμάτι γης κοντά στον συριακό αυτοκινητόδρομο βορρά - νότου, που συνδέει τις περισσότερες από τις κύριες πόλεις της χώρας και τις επαρχίες της Μεσογείου. Εκεί ζει κυρίως η μειονότητα των Αλαουϊτών, σιιτικού προσανατολισμού μουσουλμάνων στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.