Η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, δεν θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, όπως είχε αναγγείλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει μια προσεκτική προσέγγιση του μείζονος διπλωματικός ζητήματος, θέτοντας συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση-άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, έχοντας πάντα το βλέμμα στις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου προέδρευσε ο Αλέξης Τσίπρας, αποφασίστηκε το θέμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, να περάσει από τη Βουλή μέσω σχετικού νομοσχεδίου. Θα έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε να συζητηθούν εκτενώς όλες οι πλευρές του θέματος.
Η Αθήνα, όπως διαφάνηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση απάντηση του ΥΠΕΞ, στις απειλές Τσαβούσογλου, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος. Θέλει, ωστόσο, να το κάνει όχι βιαστικά, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα, έχοντας την υποστήριξη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου.
Το υπουργείο Εξωτερικών , απαντώντας στις αιτιάσεις της Αγκυρας, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.
Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», .