Επιχειρήσεις

Επί τάπητος η κατανομή της “πίτας” των εξοπλιστικών- Κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου


 Πριν  ακόμη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ που περιλαμβάνει δαπάνες της τάξεως των 25-30 δισ. ευρώ, επί τάπητος τίθεται το θέμα της κατανομής της μεγάλης “πίτας”, από την οποία  μπορούν να πάρουν σημαντικό μερίδιο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και παράλληλα να  ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.

Οι ανεπίσημες παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν αρχίσει από καιρό και συστηματοποιούνται πλέον, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης του προγράμματος, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει επαφές με διεθνείς κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλιστικών συστημάτων.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε κλειστή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των άμεσα ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες κατασκευάζουν ήδη αμυντικά συστήματα, ή είναι σε θέση να κατασκευάσουν ως υπεργολάβοι ή σε συνεργασία με τους ξένους προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα εκπροσωπηθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ο όμιλος Metlen/Μυτιληναίος, η Intracom Defence (που ελέγχεται πλέον από Ισραηλινούς), οι κρατικές ΕΑΣ και ΕΑΒ, οι όμιλοι Theon και EFA, καθώς και μεγάλες εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας.

 Θέλουμε μερίδιο τουλάχιστον 20%

Κυβέρνηση και επιχειρήσεις συμφωνούν ότι πριν φθάσουμε στο στάδιο των διαγωνισμών και των συμφωνιών, πρέπει να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για το τι θα αγοραστεί και ποιά θα είναι σε κάθε περίπτωση η ελληνική συμμετοχή – τι θα κατασκευαστεί εδώ, από ποιές εταιρείες, με ποιά δαπάνη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε ήδη σε βασικές γραμμές τον κεντρικό στόχο, δηλώνοντας ότι “κανένα επιμέρους πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών δεν πρόκειται να υλοποιηθεί”, αν δεν περιλαμβάνει ελληνική συμμετοχή τουλάχιστον 20%.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αμυντικού υλικού, μεταλλικών κατασκευών, ψηφιακής τεχνολογίας κλπ, μπορούν να προσβλέπουν σε μία “πίτα” τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ.

 Η μεγάλη ευκαιρία

 Προς το  παρόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι  συντάσσονται στον κοινό στόχο: Να μεγιστοποιηθεί η ελληνική συμμετοχή. Οι ανταγωνισμοί θ' αρχίσουν αργότερα, όταν φθάσει η ώρα της διανομής.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που προβλέπει σημαντικές επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα, τεχνολογίες και υποδομές, δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα από την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό, τεχνολογικό και κατασκευαστικό τομέα.

Επιχειρήσεις που μπορούν να ωφεληθούν

Από την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος σημαντικά έσοδα μπορούν να εξασφαλίσουν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, συμμετέχοντας σε συμπαραγωγές, αναλαμβάνοντας απ' ευθείας συμβάσεις ή/και υπεργολαβίες.

Εμμεσα θα ωφεληθούν πολύ περισσότερες, με την τόνωση των δραστηριοτήτων σε πολλούς κλάδους.

Μεγάλα κομμάτια από την πίτα των 5-6 δισ. ευρώ θα διεκδικήσουν μία σειρά εταιρίες που διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία, υποδομές και ανάλογα μεγέθη. Μεταξύ αυτών οι:

ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία): Ως ο βασικός πυλώνας της αεροπορικής άμυνας, η ΕΑΒ μπορεί να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και τη συναρμολόγηση νέων μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών, όπως τα Rafale ή τα C-130. Παράλληλα, μπορεί να συμμετέχει σε συνεργασίες με διεθνείς οίκους για την παραγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων): Μετά την πρόσφατη αναδιοργάνωσή της, η ΕΛΒΟ είναι σε θέση να αναλάβει την κατασκευή, τη συντήρηση και την αναβάθμιση στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης, όπως τα Leopard ή τα M1117.

Metlen/Μυτιληναίος/ΜΕΤΚΑ: Εχει συνάψει ήδη συμφωνία για την κατασκευή μερών και την συναρμολόγηση γαλλικών τεθωρακισμένων στην Ελλάδα και δημιουργεί βιομηχανικές υποδομές για να αναλάβει παρόμοιες εργασίες

INTRACOM Defense (IDE): Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία στον τομέα των αμυντικών ηλεκτρονικών και μπορεί να αναλάβει έργα που σχετίζονται με επικοινωνιακά συστήματα, συστήματα διοίκησης & ελέγχου (C4I), ηλεκτρονικό πόλεμο και UAVs.

Theon Sensors: Ειδικεύεται σε οπτικά και ηλεκτροοπτικά συστήματα, όπως θερμικές κάμερες και νυχτερινής όρασης, και μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις εξοπλισμού μονάδων πρώτης γραμμής με προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

Scytalys: Με εξειδίκευση σε διαλειτουργικά λογισμικά και συστήματα διοίκησης και ελέγχου, η εταιρεία μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οφελος για την οικονομία

Η συμμετοχή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ενισχύσει την εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε περιοχές με σημαντικές υποδομές όπως το Λαύριο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Βελεστίνο και η Θεσσαλονίκη. 

Παράλληλα, θα ενδυναμώσει την τεχνογνωσία και την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών, επιτρέποντάς τους να συμμετάσχουν και σε διεθνή έργα.

Η υιοθέτηση μοντέλου συμπαραγωγών και μεταφοράς τεχνογνωσίας από διεθνείς συνεργασίες μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο αμυντικής τεχνολογίας. Έτσι, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, πέρα από τον βασικό του στόχο της άμυνας, μπορεί να αποτελέσει  καταλύτη για βιώσιμη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα