Τράπεζες

“Επιασε κορυφή” η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, καθώς η συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υπερκαλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο πλαφόν του εύρους τιμών που είχε προκαθοριστεί (1,15 ευρώ) και η τράπεζα θα αντλήσει το υψηλότερο προβλεπόμενο ποσό (1,38 δισ. ευρώ), ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση.

Το αποτέλεσμα αυτό είχε άμεση θετική επίδραση στη μετοχή της τράπεζας, που ανέκαμψε σήμερα (+13%) μετά από πολλές μέρες μεγάλων απωλειών.

Αναλυτικά στοιχεία για την έκβαση του εγχειρήματος θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Προς το παρόν, πληροφορίες αναφέρουν ότι το “κομμάτι”  της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό (που αντιπροσωπεύει περίπου 450 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε στο 6πλάσιο, με προσφορές συνολικού ποσού  περίπου 2,8 δισ. ευρώ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.  Αυτό το κομμάτι της έκδοσης είχε υπερκαλυφθεί από χθες, προμηνύοντας την πέραν πάσης αισιόδοξης πρόβλεψης επιτυχία της ΑΜΚ.

Σημαντική υπερκάλυψη  υπήρξε και στη δημόσια εγγραφή, όπου συμμετείχαν εγχώριοι επενδυτές, στους οποίους διατίθεται το 15% της έκδοσης ( 180 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 207 εκατ. ευρώ, με βάση την τιμή διάθεσης).

Το ΤΧΣ εισφέρει περίπου 345 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει συμμετοχή της τάξεως του 28% μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Οι συνεργαζόμενοι μεγαλομέτοχοι (John Paulson,  Αριστοτέλης Μυστακίδης και Helikon Invest) εισέφεραν συνολικά 380 εκατ. ευρώ.Μετά την ΑΜΚ, ο Paulson θα έχει συμμετοχή 18,62%, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,9% και η Helikon 5,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης