Διεθνή

Νέα τουρκική NAVTEX μετά την ελληνική άσκηση - Αναφέρεται σε «αποστρατικοποιημένα νησιά»


Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία μετά την έξοδο του ερευνητικού «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο και την ελληνική στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας. Η τουρκική πλευρά εξέδωσε νέα NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης στην οποία πεεριλαμβάνονται αναθεωρητικές αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάνης, επαναφέροντας τις ανεδαφικές αιτιάσεις της περί καθεστώτος «αποστρατικοποίησης» νησιών. 

Σημειωτέον ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε με φόντο την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από σήμερα τα ξημερώματα,  με την ενεργοποίηση διακλαδικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα διαρκέσει όλη τη σημερινή ημέρα.

Η NAVTEX

«TURNHOS N/W: 0880/25
ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

Οι Νήσοι Θάσος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελλόριζο βρίσκονται υπό καθεστώς μόνιμης αποστρατικοποίησης σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης του Λονδίνου της 13ης Φεβρουαρίου 1914, τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947. Επομένως, δεν επιτρέπεται να διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών.

Παρ' όλα αυτά, κατά καιρούς, ορισμένοι σταθμοί μεταδίδουν ναυτιλιακές προειδοποιήσεις που αναφέρουν ότι στρατιωτικές δραστηριότητες θα διεξαχθούν σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα χωρικά ύδατα των προαναφερόμενων νησιών, κάτι που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και να παραβιάσει διεθνείς συνθήκες.

Συνιστάται προσοχή απέναντι σε τέτοιες δραστηριότητες, καθώς αποτελούν παραβίαση και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα