Διεθνή

Αγωγή στις ΗΠΑ κατά της Lindt για παιδική εργασία στην αλυσίδα κακάο


Δικηγορική οργάνωση κατηγορεί τον ελβετικό κολοσσό για παραπλάνηση των καταναλωτών.

Νομικό μέτωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε για την ελβετική σοκολατοποιία Lindt & Sprüngli AG, καθώς δικηγορική οργάνωση ακτιβιστών προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία παραπλανά το καταναλωτικό κοινό σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

Η αγωγή, που υποβλήθηκε στο δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια από την International Rights Advocates, εστιάζει στην προμήθεια κακάο από τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι καταγγελίες για τις πιστοποιήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής, η ελβετική πολυεθνική προβάλλει μια εικόνα κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που μάχεται για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ωστόσο, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι η εταιρεία συνεχίζει να αποκομίζει οφέλη από την παιδική εργασία, χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι σημάνσεις στις συσκευασίες των προϊόντων:

  • Η International Rights Advocates διατείνεται ότι οι πιστοποιήσεις δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στους αγοραστές.

  • Υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές οδηγούνται στο να θεωρούν πως η εταιρεία αναλαμβάνει ενεργή δράση για την πάταξη του φαινομένου.

Η απάντηση της Lindt και οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας

Από την πλευρά της, η Lindt απορρίπτει στο σύνολό τους τους ισχυρισμούς, αποκαλώντας τους «λανθασμένους». Ταυτοχρόνως, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έχει κινηθεί δικαστικά με παρόμοιες αξιώσεις και εναντίον άλλων εταιρειών του κλάδου.

Η διοίκηση της σοκολατοποιίας υπογραμμίζει:

Διαθέτουμε αυστηρά πρωτόκολλο για τους προμηθευτές μας και διερευνούμε συστηματικά κάθε υποψία για περιστατικά παιδικής εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία υπενθυμίζει τις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει:

  • Σχέδιο βιωσιμότητας 2030: Παρουσιάστηκε το 2025 για τον μετασχηματισμό των λειτουργιών της.

  • Πιστοποίηση Rainforest Alliance Certified: Ανακοινώθηκε τον Ιούνιο ότι όλη η πρώτη ύλη κακάο που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον θα φέρει τη συγκεκριμένη σήμανση, η οποία θέτει αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό της παιδικής εργασίας.

Πιέσεις και στο εσωτερικό της Ελβετίας

Το ζήτημα της εταιρικής ευθύνης απασχολεί έντονα και την πατρίδα της Lindt. Την περασμένη χρονιά, ακτιβιστές στην Ελβετία συγκέντρωσαν τις απαραίτητες υπογραφές για να αχθεί εκ νέου σε δημοψήφισμα πρόταση θεσμικού πλαισίου.

Η πρόταση επιδιώκει να καθιερώσει τη νομική ευθύνη των πολυεθνικών ομίλων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες που διαπράττονται στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα