Διεθνή

Γαλλία: Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος στα νοτιοδυτικά της χώρας με δεκάδες τραυματίες


Σφοδρό πέρασμα ακραίων καιρικών φαινομένων άφησε πίσω 41 τραυματίες, κατεστραμμένα σπίτια και χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε το χωριό Πομά (Pomas) στη νοτιοδυτική Γαλλία, αφήνοντας πίσω του 41 τραυματίες και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες κατοικίες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), 15 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια έγκυος γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε όταν το σπίτι της κατέρρευσε.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 120 διασώστες και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι άνεμοι, που έφτασαν σε ταχύτητα τα 117 χλμ./ώρα, ξηλωσαν στέγες και προκάλεσαν καταστροφές σε περίπου 300 σπίτια τη Δευτέρα.

Διακοπές ρεύματος και χάος στις συγκοινωνίες

Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση πορτοκαλί προειδοποίησης για καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της νοτιοδυτικής χώρας. Τα έντονα φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα:

  • 2.800 σπίτια σε 10 χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

  • Βίντεο αυτόπτων μαρτύρων κατέγραψαν την πορεία του ανεμοστρόβιλου πάνω από κατοικημένες περιοχές και δέντρα.

  • Στο χωριό Πομά, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής, οι εικόνες καταγράφουν ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια κτισμάτων.

Παράλληλα, σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Νίκαιας, της Τουλούζης, καθώς και σε αεροδρόμιο βόρεια του Παρισιού, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών, Φιλίπ Ταμπαρό.

Σύμφωνα με τη Météo-France (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο αρκετές δεκάδες ανεμοστρόβιλους κάθε χρόνο.

Το ευρύτερο πλαίσιο των ακραίων φαινομένων

Το ξέσπασμα αυτό έρχεται ως συνέχεια ενός καλοκαιριού με πρωτοφανείς καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, με τη νοτιοδυτική Γαλλία να δέχεται ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα. Στην περιοχή αυτή κάηκαν περίπου 42.000 εκτάρια δάσους, σε μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που γνώρισε η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

(με πληροφορίες από το BBC)
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα