Η Γαλλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει κανόνες που θα απαιτούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συναρμολογούν ηλεκτρικά οχήματα εντός της ΕΕ, την ώρα που τα κράτη–μέλη συνεχίζουν να παρουσιάζουν διαφορετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις εκπομπές CO₂ του στόλου οχημάτων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το Παρίσι προτείνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά να διαθέτουν 75% εξαρτήματα ευρωπαϊκής προέλευσης, στα ίδια επίπεδα που ισχύουν σήμερα για τα οχήματα εσωτερικής καύσης, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη η Γαλλία εφαρμόζει πρόγραμμα ενίσχυσης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τοπικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, τα μέτρα «made in Europe» αποσκοπούν στην αποτροπή «σημαντικών απωλειών θέσεων εργασίας» στον κλάδο, αλλά και στον περιορισμό των κινδύνων απώλειας στήριξης από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Σεμπαστιάν Μαρτέν και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μονίκ Μπαρμπού συναντήθηκαν με κατασκευαστές και προμηθευτές για το προγραμματισμένο πακέτο ενίσχυσης της ΕΕ προς την αυτοκινητοβιομηχανία.
Πιέσεις λόγω άνισης μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση
Η μεταβατική περίοδος προς τα ηλεκτρικά οχήματα έχει οδηγήσει πολλούς κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ωθώντας τη βιομηχανία να ζητά αλλαγές στο σχέδιο της ΕΕ για την ουσιαστική απαγόρευση των νέων οχημάτων με εκπομπές καυσαερίων έως το 2035.
-
Η Volkswagen αναμένεται να περικόψει πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.
-
Στη Γαλλία, η Renault αναδιοργανώνει δραστηριότητες, με πιθανές επιπτώσεις στην απασχόληση.
Το Παρίσι ζητά «αναλογική» προστασία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, σημειώνοντας πως οι ευρωπαίοι προμηθευτές ανταλλακτικών βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό από την Κίνα.
Παράλληλα, η Γαλλία εμφανίζεται πιο ανοιχτή σε συμβιβασμούς σχετικά με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων εκπομπών CO₂, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για τη διατήρηση ανταγωνιστικής βιομηχανικής αλυσίδας αξίας εντός της Ευρώπης.
Διχασμός στην ΕΕ για τον στόχο του 2035
Η Γαλλία, μαζί με την Ισπανία, είχε προηγουμένως στηρίξει σθεναρά τη διατήρηση του στόχου απαγόρευσης πωλήσεων από το 2035, θέση που προκάλεσε ανησυχίες στα εργατικά συνδικάτα λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων.
Αντίθετα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας πιέζουν για χαλάρωση της απαγόρευσης. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζητά να επιτραπούν και μετά το 2035:
-
τα plug-in υβριδικά,
-
τα ηλεκτρικά οχήματα με συστήματα επέκτασης αυτονομίας με κινητήρα εσωτερικής καύσης,
-
καθώς και «υπερ-αποδοτικά» συμβατικά οχήματα.
Καθυστερήσεις στις αποφάσεις της ΕΕ
Οι βιομηχανικοί ηγέτες ανέμεναν οι πιο ευέλικτοι κανόνες να συζητηθούν σε συνάντηση της 10ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση καθώς η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο συνολικό πακέτο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών, καθώς η ΕΕ καλείται να εξισορροπήσει τον κλιματικό της στόχο με την προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής και των θέσεων εργασίας.