Απέτυχε η προσπάθεια της Τουρκίας να ανακηρύξει το ντονέρ ,που παράγεται στην Γερμανία, ως προστατευόμενο τουρκικό προϊόν.
Μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε, η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει το αίτημα και να διακόψει τις νομικές διαδικασίες.
Το επιχείρημα της Αγκυρας ήταν οτι το προϊόν αυτό παράγεται και καταναλώνεται από πολύ παλιά στην Τουρκία, πριν φτάσει σε άλλες χώρες.
Η γερμανική πλευρά απάντησε οτι το ντονέρ έχει ενσωματωθεί πλήρως στο γερμανικό διαιτολόγιο.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να δώσει “τουρκική ταυτότητα” στο ντονέρ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις γερμανικών κλαδικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες καταστήματα και βιοτεχνίες.
Η τουρκική πλευρά, απευθυνόμενη στην γερμανική κυβέρνηση, διαμήνυσε οτι η παρασκευή του ντονέρ που παράγεται στην χώρα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να είναι σύμφωνη με την αρχική εκδοχή του.
Το γερμανικό ντονέρ παρασκευάζεται από μοσχάρι γάλακτος και σερβίρεται σε πίτα με λάχανο, τουρσιά, κρεμμύδι, πίκλες και σάλτσες, σε αντίθεση με το τουρκικό, που βασίζεται στο βοδινό κρέας.
Επισημαίνεται οτι το ντονέρ είναι μία μεγάλη αγορά 60.000 άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία του ντονέρ, ενώ παράγονται 400 τόνοι την ημέρα.