Διεθνή

ΗΠΑ: Αναμένονται δοκιμές συστημάτων και όχι εκρήξεις ατομικών βομβών


Οι πυρηνικές δοκιμές που σχεδιάζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δεν πρόκειται (τουλάχιστον προς το παρόν) να οδηγήσουν σε πραγματικές εκρήξεις ατομικών βομβών, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ.

«Νομίζω ότι οι δοκιμές για τις οποίες μιλάμε αυτή τη στιγμή είναι δοκιμές συστημάτων», δήλωσε στο Fox News. «Δεν πρόκειται για πυρηνικές εκρήξεις. Πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε μη κρίσιμες εκρήξεις».

Όπως εξήγησε, τέτοιες δοκιμές περιλαμβάνουν «όλα τα άλλα μέρη ενός πυρηνικού όπλου, ώστε να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν τη σωστή γεωμετρία και λειτουργούν όπως πρέπει για να προκαλέσουν την πυρηνική αντίδραση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να ξεκινήσει δοκιμές αμερικανικών πυρηνικών όπλων «σε ισότιμη βάση» με άλλες χώρες, επικαλούμενος τα «δοκιμαστικά προγράμματα» τους. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία γνωστοποίησε πως πραγματοποίησε δοκιμές ενός υποβρύχιου drone με πυρηνική πρόωση και ενός πυραύλου κρουζ ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Σε ερώτηση για το αν οι κάτοικοι κοντά στην περιοχή δοκιμών στη Νεβάδα θα πρέπει να ανησυχούν για πιθανή εμφάνιση «μανιταριού καπνού», ο Ράιτ καθησύχασε: «Όχι, μην ανησυχείτε για αυτό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις