Οι ευρωπαϊκές χώρες καταρτίζουν ένα σχέδιο για μια ευρεία συμμαχία, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να συμβάλλουν στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράν, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal.
Στόχος του σχεδίου είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ναυτιλιακών εταιρειών ώστε να χρησιμοποιούν και πάλι τα Στενά του Ορμούζ μετά τη λήξη του πολέμου, κάτι που μπορεί να αργήσει.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και τη Γερμανία, η οποία έως τώρα εμφανιζόταν επιφυλακτική ακόμη και στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής. Το Βερολίνο ενδέχεται να αποσαφηνίσει τη θέση του ακόμη και την Πέμπτη.
Η συμμετοχή της Γερμανίας θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την αποστολή, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη δημοσιονομική ισχύ σε σχέση με τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και κρίσιμα στρατιωτικά μέσα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Την Παρασκευή, ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ θα συγκαλέσουν διαδικτυακή σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο επιτήρησης του Στενού του Ορμούζ μετά τη λήξη των συγκρούσεων.
Ο Στάρμερ θα μεταβεί στο Παρίσι, ενώ οι περισσότερες χώρες θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους.
Ορισμένες διαφορές πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ των Ευρωπαίων. Γάλλοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στην επιχείρηση θα την καθιστούσε λιγότερο αποδεκτή από την Τεχεράνη, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μη συμμετοχή των Αμερικανών θα εξοργίσει τον πρόεδρο Τραμπ και θα περιορίσει το εύρος της επιχείρησης.