Η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει το νότιο Ρέθυμνο μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, καθώς δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την ώρα που επιχειρούσαν στην πρώτη γραμμή της κατάσβεσης.
Την ίδια στιγμή, το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο, οι άνεμοι φτάνουν τα 7 μποφόρ και οι Αρχές προχωρούν σε διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών, ενώ δεκάδες πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και από τη θάλασσα.
Η αποστολή που κατέληξε σε τραγωδία
Οι δύο πυροσβέστες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή της Κρύας Βρύσης, όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εγκλωβίστηκαν μέσα στον πυκνό καπνό.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους διερευνώνται, καθώς οι αρχικές αναφορές διαφέρουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο είτε για εγκλωβισμό μέσα στο υπηρεσιακό τους όχημα, είτε για εγκατάλειψή του σε μια προσπάθεια διαφυγής, όταν έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας των αποπνικτικών καπνών.
Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε επισήμως τον θάνατό τους, κάνοντας λόγο για δύο στελέχη που «έπεσαν ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος», εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά θλίψη της προς τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.
Τεράστιο μέτωπο πάνω από 15 χιλιόμετρα
Η φωτιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Κρύα Βρύση του Δήμου Αγίου Βασιλείου, εξαπλώθηκε με εξαιρετική ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων, δημιουργώντας πολλαπλά ενεργά μέτωπα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η συνολική έκταση του πύρινου μετώπου ξεπερνά πλέον τα 15 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές, αγροτικές εκτάσεις και δασικό πλούτο.
Παράλληλα, δορυφορικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν ότι το νέφος καπνού έχει ταξιδέψει σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων.
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις – Μάχη σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
Η επιχείρηση κατάσβεσης ενισχύθηκε σημαντικά όσο περνούσαν οι ώρες.
Στην περιοχή επιχειρούν πλέον:
- 190 πυροσβέστες,
- 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΟΔΕ,
- 40 πυροσβεστικά οχήματα,
- ελικόπτερα και αεροσκάφη που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες,
- υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το έργο των δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς ριπές ανέμου, ενώ η επιχείρηση παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσω drone με θερμικές και οπτικές κάμερες.
Διαδοχικά μηνύματα από το 112 – Εκκενώνονται χωριά
Η ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς οδήγησε τις Αρχές στην αποστολή αλλεπάλληλων μηνυμάτων μέσω του 112.
Εντολές απομάκρυνσης εκδόθηκαν διαδοχικά για τις περιοχές:
- Κρύα Βρύση,
- Μέλαμπες,
- Σαχτούρια,
- Άγιος Γεώργιος,
- Άγιος Παύλος,
- Τριόπετρα,
- Αγία Γαλήνη,
- Ορνέ.
Οι κάτοικοι κλήθηκαν να κινηθούν προς ασφαλείς περιοχές μέσω συγκεκριμένων οδικών αξόνων, ενώ σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν και διακοπές ηλεκτροδότησης.
Απεγκλωβισμοί από τη θάλασσα
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η κατάσταση και στα παράλια του Αγίου Παύλου.
Συνολικά 17 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια διά θαλάσσης, με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού, ναυαγοσωστικών μέσων αλλά και ιδιωτικών σκαφών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Σπίτια στις φλόγες και κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν
Οι φλόγες έφτασαν σε κατοικημένες περιοχές, με κατοικίες να παραδίδονται στις φλόγες.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Αρχών, αρκετοί κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, γεγονός που αύξησε ακόμη περισσότερο τον βαθμό επικινδυνότητας για τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Κύμα συλλυπητηρίων για τους δύο πυροσβέστες
Ο θάνατος των δύο πυροσβεστών προκάλεσε βαθιά συγκίνηση σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε λόγο για ανθρώπους που θυσιάστηκαν υπηρετώντας το καθήκον, ενώ με δήλωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των δύο ανδρών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.
Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι η Κρήτη πενθεί δύο ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους προστατεύοντας συνανθρώπους, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον.
Η μάχη με τη φωτιά συνεχίζεται, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν το μέτωπο πριν οι ισχυροί άνεμοι προκαλέσουν νέα αναζωπύρωση και επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την καταστροφή.