Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο με ένα διήμερο φεστιβάλ στην οδό Αθηνάς (20-21 Σεπτεμβρίου), με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Δράσεις και μηνύματα
Ο δήμος Αθηναίων μετατρέπει την οδό Αθηνάς σε έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού και άσκησης, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων:
-
Βραδινές Δραστηριότητες (Σάββατο): Περιλαμβάνουν disco roller party με τον DJ Nicola Lavacca και μεταμεσονύχτιες προβολές ταινιών.
-
Ημερήσιες Δραστηριότητες (Κυριακή): Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα γιόγκα, fitness sessions, παιδικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, comic workshop και συναυλία με τον Πάνο Βλάχο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε ότι η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η βιώσιμη κινητικότητα είναι εφικτή. «Στόχος μας είναι μία πόλη ανθρωποκεντρική και όχι αυτοκινητοκεντρική», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σχεδιάζονται 46 πεζοδρομήσεις και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
Ποδηλατικός άξονας και μελλοντικά σχέδια
Παράλληλα με το φεστιβάλ, ο δήμος διοργανώνει την Κυριακή (11:00 π.μ.) μια ποδηλατική διαδρομή στα ίχνη του νέου δικτύου ποδηλατόδρομου που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και θα κινηθεί προς Πατήσια, Κυψέλη και Σεπόλια.
Αυτό το νέο δίκτυο, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων, εντάσσεται στο πλαίσιο του Κλιματικού Συμφώνου της Αθήνας. Στόχος είναι η ένταξη της πόλης στο ευρωπαϊκό δίκτυο EuroVelo, προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου, τη μείωση της χρήσης ΙΧ και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η διαβούλευση για τα σχέδια αυτά θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.