Ελλάδα

Σε «τεντωμένο σχοινί» η κυβέρνηση: Μετά τους αγρότες, ετοιμάζονται και οι μεταφορείς


Νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση προκαλεί ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, την ώρα που οι αγρότες κλιμακώνουν ήδη τις κινητοποιήσεις τους. Οι φορείς του μεταφορικού κλάδου ζητούν άμεση συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, προειδοποιώντας ότι βρίσκονται σε «οριακή κατάσταση» και πως, εάν δεν υπάρξει άμεσο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων τους, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου 2025.

Σε κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορών (ΠΣΕΕΟΜ) περιγράφουν ένα περιβάλλον παρατεταμένης πίεσης για τις μεταφορικές επιχειρήσεις.

«Οικονομική ομηρία» και έλλειψη στήριξης

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι η απουσία αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, τόσο σε επίπεδο επιδοτήσεων όσο και ευρύτερων αναπτυξιακών ή φορολογικών κινήτρων, σε συνδυασμό με αποφάσεις «χωρίς προηγούμενη διαβούλευση», έχει επιβαρύνει δραματικά τη λειτουργία του κλάδου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν υπό καθεστώς «οικονομικής ομηρίας».

Αίτημα για άμεση συνάντηση

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν συνάντηση «εντός των αμέσως επόμενων ημερών», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιβαρύνει άμεσα την εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά, με πιθανές ευρύτερες συνέπειες στην οικονομία.

Τα βασικά αιτήματα των μεταφορέων

Στην επιστολή τους παραθέτουν σειρά καίριων προβλημάτων που, όπως λένε, έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν άμεσες λύσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων

  • Χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα για ανανέωση στόλου ΦΔΧ

  • Καταπολέμηση παράνομων μεταφορών και αθέμιτου ανταγωνισμού

  • Μείωση κόστους καυσίμων, διοδίων και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων

  • Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος για έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου

  • Αντιμετώπιση της οξείας έλλειψης επαγγελματιών οδηγών

  • Παρεμβάσεις σε υποδομές, οδικές απαγορεύσεις και λειτουργία λιμένων

Με τον κλάδο να μιλά ανοιχτά για κινητοποιήσεις λίγο πριν τις γιορτές, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη μέτωπο κοινωνικών πιέσεων, την ώρα που η αγροτική διαμαρτυρία παραμένει στα ύψη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις