Ενα τεστ αντοχών βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, όπου επικταρεί χαμηλό βαρομετρικό, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις τράπεζες, ενώ αβεβαιότητα δημιουργεί και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Θετικό το σημερινό αποτέλεσμα - παρά τις μικρές απώλειες, δημιουργεί προσδοκίες για σταθεροποίησης και κρατά την αγορά σε θέση εκκίνησης για τον επόμενο γύρο ανάκαμψης.
Ενθαρρυντική ένδειξη η ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, που περιόρισε τις αρχικές μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές και επανέφερε τους δείκτες πάνω από τις βραχυχρόνιες στηρίξεις.
Το κλίμα επιβάρυνε αρχικά η έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία διαπιστώνει δυσκολίες και προβλήματα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εφαρμογή νέων εποπτικών κανόνων και λογιστικών προτύπων. Κατά τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, οι αλλαγές αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και στην κερδοφορία των τραπεζών.
Γιαυτό η Merrill Lynch "ψαλίδισε άγρια" τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, χαμηλώνοντάς τις κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα - προβλέπει δηλαδή ότι μεσοπρόθεσμα θα "γράψουν" μικρότερα νούμερα.
Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η ανοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων (πτώση αποδόσεων) δεν είναι επαρκές αντίβαρο στις ανησυχίες για τις τράπεζες, που παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και διαμορφώνουν κλίμα στο χρηματιστήριο.
Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζονται οι μετοχές του κλάδου και εν αναμονή επικείμενης δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, που θα αποτελέσουν ασφαλή ένδειξη για τη δυναμική των τραπεζών.
Η επίπτωση στους βασικούς δείκτες μπορεί να αντισταθμισθεί βέβαια από από την συμπεριφορά εμποροβιομηχανικών blue chips, εταιρειών που θα παρουσιάσουν βελτιωμένα αποτελέσματα.
Ενα άλλο στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει την αγορά σε ορίζοντα λίγων εβδομάδων, είναι η αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley CI - εφ' όσον βέβαια υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στη σύνθεση τους και στη στάθμιση ελληνικών μετοχών.
Προς το παρόν το ΧΑ φαίνεται ότι παραμένει σε φάση σταθεροποίησης-πρόσκαιρης διόρθωσης, με αυξανόμενη μεταβλητότητα και δυνατότητες αντίδρασης.
Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί ο χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει στάση αναμονής από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Σήμερα ο συνολικός τζίρος ήταν μόλις 24,3 εκατ. ευρώ, συν 5,4 εκατ. σε προσυμωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.
Κατά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, δίνοντας την εντύπωση ότι η αγορά πηγαίνει σε διόρθωση. Η εικόνα άλλαξε πλήρως στη συνέχεια, όταν απορροφήθηκε η - σχετικά περιορισμένη - και οι τραπεζικές μετοχές μπήκαν σε τροχιά ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 755,23 μονάδων (-1,09%) και 765,13 (+0,21%), κλείνοντας με απώλειες 0,22% στις 761,91 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 2.009,69 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,40%, "βούτηξε" εν συνεχεία μέχρι το -4,66% και τερμάτισε στο -2,27%, στις 766,72 μονάδες. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η Attica Bank (+1,8%). Η Eurobank έχασε 4,4%, Πειραιώς -2,8%, Εθνική -2%, Alpha -1,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν ΟΤΕ +1,9%, ΕΛΠΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,5%, Motor Oil και Coca-Cola +0,7%. Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Lamda -2%, ΔΕΗ -1%, Grivalia και Βιοχάλκο -0,7%,