Ενέργεια

ΔΕΗ: Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και γενναία μερισματική πολιτική έως το 2030


Με φόντο ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, αυξανόμενες αποδόσεις προς τους μετόχους και τη δέσμευση για μέρισμα 0,6 ευρώ ανά μετοχή έως το 2028, καθώς και τη στρατηγική είσοδο στα data centers και την τεχνητή νοημοσύνη, η ΔΕΗ επιχειρεί να μετασχηματιστεί σε έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς και τεχνολογικούς ομίλους της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας 2026-2030 που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 24,2 δισ. ευρώ, με παράλληλο τριπλασιασμό των καθαρών κερδών της ΔΕΗ έως το 2030, στα 1,5 δισ. ευρώ από 0,45 δισ. ευρώ το 2025.

Η ανάπτυξη, όπως είπε, θα στηριχθεί σε 3 πυλώνες:

«Πρώτον, τόνισε, επιταχύνουμε τις επενδύσεις στις βασικές μας αγορές, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Έχουμε ισχυρή παρουσία και στις δύο χώρες και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ευέλικτης παραγωγής τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεύτερον, επεκτείνουμε την παρουσία μας στην περιοχή, προσθέτοντας Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία στις χώρες-στόχους. Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, η απόσυρση μονάδων ορυκτών καυσίμων και οι περιορισμένες διασυνδέσεις δημιουργούν στενότητα στο σύστημα και στηρίζουν υψηλότερες αποδόσεις σε νέες επενδύσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΗ είναι από τους λίγους παίκτες με δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.

Τρίτον, μπαίνουμε δυναμικά στα Data Centers. Η πρώτη φάση αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2028, ενώ η δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW παραμένει ανοιχτή, χωρίς να περιλαμβάνεται ακόμη στο πλάνο».

Η διοίκηση υπό τον Γιώργο Στάσση διαμηνύει ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει σελίδα και εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης με βασικό στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας για τους μετόχους.

«Είμαστε μια νέα εταιρεία», ήταν το κεντρικό μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ προς τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος έχει αφήσει οριστικά πίσω του την εικόνα της παραδοσιακής επιχείρησης ηλεκτρισμού και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό και τεχνολογικό παίκτη με περιφερειακή εμβέλεια.

Στο επίκεντρο του νέου επιχειρηματικού σχεδίου βρίσκονται επενδύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ έως το 2030, οι οποίες θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, ευέλικτη παραγωγή, τηλεπικοινωνίες, ψηφιακές υποδομές και data centers. Η διοίκηση θεωρεί ότι οι επενδύσεις αυτές θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό αύξησης της κερδοφορίας και της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανταμοιβή των μετόχων. Η ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του μερίσματος, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των οικονομικών της μεγεθών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδιασμού, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για υψηλότερες διανομές προς τους μετόχους. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέρισμα που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1,20 ευρώ ανά μετοχή έως το 2028, καθώς η κερδοφορία και οι ταμειακές ροές ενισχύονται από την υλοποίηση των νέων επενδύσεων.

Οικονομικά αποτελέσματα

Η διοίκηση εκτιμά ότι το 2026 τα προσαρμοσμένα EBITDA θα ανέλθουν στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης του ομίλου. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις έως το τέλος της δεκαετίας.

Ο κ. Στάσσης έκανε απολογισμό της πορείας από το 2019, σημειώνοντας ότι:

-Από το 2019 τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αυξήθηκαν από 0,3 δισ. σε 2,0 δισ.

-Στο σύνολο της περιόδου από το 2019 έως σήμερα, η συνολική απόδοση για τους μετόχους φτάνει το +866%, έναντι +113% για τον δείκτη EuroStoxx Utilities. Η απόδοση αυτή στηρίζεται τόσο στην αύξηση της τιμής της μετοχής όσο και στην επανέναρξη διανομής μερίσματος από το 2024 και μετά.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ακόμη ότι το 2026 αποτελεί ιστορικό ορόσημο, καθώς ολοκληρώνεται η απολιγνιτοποίηση και η ΔΕΗ καθίσταται εταιρεία απαλλαγμένη από λιγνίτη, νωρίτερα από πολλούς μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2025, ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, που είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Καθοριστικό ρόλο στη νέα στρατηγική αναμένεται να διαδραματίσουν τα data centers. Η ΔΕΗ αναπτύσσει στη Δυτική Μακεδονία ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακών υποδομών στην περιοχή, αξιοποιώντας τις εκτάσεις και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις που απελευθερώνονται από την απολιγνιτοποίηση. Το πρώτο μεγάλο data center προγραμματίζεται να ηλεκτροδοτηθεί έως τα τέλη του 2028, ενώ η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με διεθνείς hyperscalers για τη συμμετοχή τους στο έργο.

Ο Γιώργος Στάσσης έχει περιγράψει την πορεία μετασχηματισμού της ΔΕΗ με μια χαρακτηριστική φράση: «Ήμασταν μια εταιρεία ηλεκτρισμού, σήμερα είμαστε μια εταιρεία καθαρής τεχνολογίας και αύριο μπορεί να είμαστε μια εταιρεία data centers και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης». Η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει τη φιλοδοξία της διοίκησης να συνδέσει την ενεργειακή μετάβαση με την ψηφιακή επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος αναπτύσσει ήδη εφαρμογές AI για τη ναυτιλία, τη διαχείριση στόλων, την κυβερνοασφάλεια και τις νομικές υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες αναμένεται να φιλοξενούνται στις νέες υποδομές δεδομένων της ΔΕΗ και να αποτελέσουν μία εντελώς νέα πηγή εσόδων για τον όμιλο από το 2027 και μετά.

Παράλληλα, η ΔΕΗ επεκτείνεται στις τηλεπικοινωνίες μέσω του δικτύου οπτικών ινών, ενώ προωθεί νέες υπηρεσίες συνδεσιμότητας, ενισχύοντας περαιτέρω τον ψηφιακό χαρακτήρα της δραστηριότητάς της. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα συνδυάζει ενέργεια, υποδομές, δεδομένα και τεχνολογία.

Η διοίκηση θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών και ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παίκτες αυτής της μετάβασης, αξιοποιώντας το ισχυρό ενεργειακό της αποτύπωμα, τις νέες επενδύσεις και τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Με όχημα τις επενδύσεις, τη βελτίωση της κερδοφορίας και την αύξηση των μερισμάτων, η ΔΕΗ επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές ότι δεν αποτελεί πλέον μόνο μια εταιρεία ηλεκτρισμού, αλλά έναν σύγχρονο ενεργειακό και τεχνολογικό όμιλο με ηγετικές φιλοδοξίες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα