Οικονομία

ΔΕΗ: Βusiness plan με λουκέτα και μείωση προσωπικού


Κλείνουν λιγνιτικές μονάδες, φεύγουν 4.500 εργαζόμενοι, κόπηκε ήδη το ρεύμα σε 55.000 καταναλωτές.

Με πολλαπλά λουκέτα σε λιγνιτικές μονάδες, απομάκρυνση 4.500 εργαζομένων και μαζικές αποκοπές συνδέσεων σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», θα επιχειρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ τη μετάβαση από τη ζημιογόνο λειτουργία σε μεγάλη κερδοφορία, ύψους 1 δισ. ευρώ, ως το τέλος του 2024, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Στάσση.

Το κόστος της λεγόμενης «Πράσινης συμφωνίας», που παρουσιάστηκε σήμερα από τον κ. Στάσση, αναμφίβολα θα είναι μεγάλο όχι μόνο για το προσωπικό της επιχείρησης, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη, όπως ανακοινώθηκε, θα πέσει από το 37% σήμερα στο 8% το 2024. Αντίστοιχα, οι εκπομπές ρύπου CO2 από 20 εκατ. τόνοι σήμερα σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά και περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσυρση μονάδων, ως εξής:

  • 2020: Αμύνταιο 1-2
  • 2021: Καρδιά 3-4
  • 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Σε ό,τι αφορά τις απώλειες θέσεων εργασίας, οι υπολογισμοί της ΔΕΗ αναφέρουν ότι θα χαθούν 4.500 θέσεις, ως το 2024. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν παρουσίασε αναλυτικό σχεδιασμό για τον τρόπο απομάκρυνσης των υπαλλήλων, δηλαδή πόσοι θα ενταχθούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με ποιες παροχές και πόσο θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εντός του ομίλου, ή στο Δημόσιο, όπως επιτρέπει ο τελευταίος νόμος.

Από τη διοίκηση της ΔΕΗ τονίζεται ότι θα δρομολογήσει προγράμματα μετακίνησης και επανειδίκευσης εργατικού δυναμικού, προγράμματα συνταξιοδότησης και προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτοχρηματοδοτούμενα από την ίδια την επιχείρηση. Αδιευκρίνιστο είναι το κόστος που θα χρειασθεί να καλύψει η ΔΕΗ και με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Για τις τοπικές κοινωνίες, που θα υποστούν τεράστια οικονομικά πλήγματα από το κλείσιμο μονάδων, η ΔΕΗ εμφανίζεται επίσης... εποικοδομητικά ασαφής. Δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές αυτές. Αναφέρει, επίσης, ότι δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες αυτές, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Η εξυγίανση της ΔΕΗ θα περάσει μέσα και από τη μαζική αποκοπή συνδέσεων καταναλωτών, που η διοίκηση της ΔΕΗ κατατάσσει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς να είναι σαφές με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η κατηγοριοποίηση, αφού είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους από οικονομική αδυναμία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Στάσσης, το τελευταίο τετράμηνο, δηλαδή επί ημερών της νέας διοίκησης, έχουν γίνει αποκοπές σύνδεσης σε 55.000 «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Με αυτά τα επώδυνα μέτρα, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα πετύχει την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στο 1 δισ. ευρώ, στα τέλος του 2024. Φέτος, τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 320-370 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ το 2018.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΔΕΗ